Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК приема документите на две ДПС-та, за да няма спор кой е първи – не им пишат входящ номер

Политика

ЦИК приема документите на две ДПС-та, за да няма спор кой е първи – не им пишат входящ номер

ЦИК приема документите на две ДПС-та, за да няма спор кой е първи – не им пишат входящ номер - Tribune.bg
Снимка:

Централната избирателна комисия взе консенсусно решение да регистрира две партии ДПС за предстоящите избори. Заседанието на ЦИК тази сутрин беше отложено и членовете на комисията се събраха след 14 часа на фона на напрежение вътре в и пред сградата.

Малко след полунощ тази нощ Делян Пеевски обяви, че е подал документи онлайн, а верните на Доган завардиха сградата, за да внесат първи документите си и дори проникнаха вътре преди официалното отваряне на вратите за регистрация. Повод за това е, че крайното решение за регистрацията ще се взима вероятно не от ЦИК, а от съда, а според юристи тогава може поредността на регистрациите да се окаже решаваща за това чии листи ще се водят регистрирани.

Последваха няколко часа опити за успокояване на ситуация и спорове между членовете на ЦИК как трябва да се подходи към претенциите на двете групи да са регистрирани първи.

Финалното решение заявленията да се входират със един и същи час и без входящ номер беше взето с 8 гласа „за“ и 3 „против“.

Тъй като регистърът на ЦИК за прием на документи за партиите е само един, ще бъде създаден още един паралелен екип от служители в Комисията, който да регистрира по едно и също време двете фракции - ДПС на Доган и ДПС - Ново начало на Пеевски. При този тип регистрация, обаче, няма как да бъде заведен входящ номер, тъй като двата екипа на Комисията ще трябва да си разменят регистъра. 

Така на изборите ДПС ще се яви с две листи, но нито една от тях няма да използва регистрацията на движението. Едната листа ще се казва "ДПС - Ново начало" и е

на председателя Делян Пеевски, а другата е "ДПС - Демокрация, права и свободи" и е на лидера Джевдет Чакъров и почетния председател Ахмед Доган.

"Регистрирахме коалиция "Движение за права и свободи – Ново начало". Явяваме се с двама коалиционни партньори – това са политическа партия "Български глас" и политическа партия "Новите лидери", заяви Искра Михайлова от коалиция "ДПС - Ново начало" на излизане от ЦИК.



Последвайте ни в Google News

 

Етикети ДПС, ЦИК
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети