Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Председателят на СИК ще получи 115 лв. за изборите

Политика

Председателят на СИК ще получи 115 лв. за изборите

Председателят на СИК ще получи 115 лв. за изборите - Tribune.bg
Снимка:

За заместник председател и за секретар ЦИК определи възнаграждение от 100 лева, а на членовете ще се платят по 85 лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува първите си решения, свързани с произвеждането на предсрочните парламентарни избори, насрочени за 2 октомври 2022 г. с указ на президента. 

Те са за определяне на възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК и специалистите към РИК, определянето на жребия при попълване на съставите на РИК и провеждане на консултации при областните управители за определяне на съставите на районните избирателни комисии и назначаването им.

За подготовка и произвеждане на предсрочните парламентарни избори в райони с до 400 секции членовете на РИК ще получават следното възнаграждение: председател- 1150 лв.; зам.-председател– 1090 лв.; секретар – 1090 лв.; член – 1030 лева.

В районите с над 400 секции членовете на РИК на длъжност председател ще получават 1280 лв. , на зам.-председател – 1210 лв.; на секретар – 1210 лв., а членовете ще получават 1150 лв., става известно  от решението на ЦИК за определяне на възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК и специалистите към РИК.

ЦИК реши още членовете на СИК/ПСИК да получат еднократно възнаграждение за произвеждането на предсрочните парламентарни избори както следва: председател – 115 лв.; зам.-председател – 100 лв., секретар – 100 лв., и член - 85 лева.

За получаването на устройствата за машинно гласуване, бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване ще бъде изплатено допълнително възнаграждение в размер на 15 лв. на всеки участвал.

За подпомагане на дейността на РИК може да се наемат специалисти с месечно възнаграждение, както следва: специалист - експерт към РИК – 850 лв. месечно; специалист - технически сътрудник към РИК  –  640 лв. месечно.

Членовете на РИК ще получават месечно възнаграждение от 13 август 2022 г. до 14 дни от произвеждането на изборите – 16 октомври 2022 г., пише още в решението на ЦИК.

Консултации за съставите на РИК се провеждат при областния управител с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-ото Народно събрание до 7 август 2022 г., включително (55 дни преди изборния ден), става известно от друго решение на ЦИК.

Парламентарно представените партии и коалиции са: „Продължаваме Промяната“ - с 67 народни представители; ГЕРБ-СДС - с 59 народни представители;  ДПС - с 34 народни представители; „БСП за България“ - с 26 народни представители; „Има такъв народ“ - с 19 народни представители; „Демократична България“ - с 16 народни представители; „Възраждане“ - с 12 народни представители.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 47-ото Народно събрание. Консултациите са публични.

Решенията на ЦИК са публикувани на 2 август.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати