Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Васил Терзиев не бил регистриран кандидат и няма как да бъде санкциониран заради по-ранната кампания

Политика

ЦИК: Васил Терзиев не бил регистриран кандидат и няма как да бъде санкциониран заради по-ранната кампания

ЦИК: Васил Терзиев не бил регистриран кандидат и няма как да бъде санкциониран заради по-ранната кампания - Tribune.bg
Снимка:

Васил Терзиев не може да бъде санкциониран заради старта на кампанията му още преди официалната такава. Кандидатът на ПП-ДБ-СС слага билбордовете и прави събития с агитация, както и телевизонни интервюта, но няма как да бъде глобен заради това, обясниха от ЦИК на днешния си брифинг.

„Сроковете за кампания са ясни – тя продължава 30 дни. Всички останали прояви на лица, които са обозначили себе си като кандидати, преди да са регистрирани, преди да е изтекъл срокът за регистрация и да е изтеглена бюлетината и преди да е даден старт на кампанията, всички тези прояви НЕ са предизборна агитация по смисъла на изборния кодекс. Виждам, че има сигнали и до колегите от Столичната избирателна комисия, но ИК предвижда, че избирателните комисии, каквата е ЦИК и ОИЗ, могат да санкционират проявите на кандидати и партии по време на предизборната кампания“, заяви Камелия Нейкова.

Тя подчерта, че това не се прави по време на обозначената кампания и затова няма проблем.

„Няма как да има санкция. Те не са кандидати. Васил Теризев не е регистриран или днес е подал документи, но няма решение. Няма кандидат докато няма регистрация като такъв“, уточни още тя.

Няма и как да бъде санкциониран със задна дата. Няма и кампания, преди официалният ѝ старт, категорична беше тя.

21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат изработени за изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври. Общата стойност на обществената поръчка е около 9,180 млн. лева, като 700 хиляди лева от тях ще бъдат разходени за доставка на хартията за машинно гласуване, информира Матева. Тя съобщи, че прогнозната стойност на една хартиена бюлетина е около 40 стотинки.

Общо 3606 вида бюлетина ще бъдат изработени за предстоящите местни избори. 265 вида ще са бюлетините за общински съветници и също толкова за кметове на община, 35 вида ще са бюлетините за кмет на район, а за кметове на кметства 3041.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети