Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Втора фирма предлага да достави до 5000 броя машини за вота на 11 юли

Политика

ЦИК: Втора фирма предлага да достави до 5000 броя машини за вота на 11 юли

ЦИК: Втора фирма предлага да достави до 5000 броя машини за вота на 11 юли - Tribune.bg
Снимка:

„Имаме предложение и от друга фирма – „Панов” ЕООД, което преди малко пристигна в комисията, ще видим дали могат да отговарят на изискванията за техническите спецификации. Ако това е така вероятно ще влезем в контакт“, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Фирма – „Панов” говорят за доставка на количество до 5000 броя машини в това предложение, но още не сме го проверили.

Името на фирмата съвпада с това на дружеството, с което МВР беше сключило договор през 2016 и 2017 г. за закупуването на противоударни каски, при което имаше съмнения около цената, срока на изпълнение и избора на изпълнител.

Според Томов ще е проблем с преценката на ИТ специалистите дали това, което „Панов”  предлагат отговаря на техническите спецификации, които да се изпълнят и дали ще има време за одит на тези машини.

Той увери, че не е прекъснат контактът със „Сиела“, въпреки финансовите спорове. Работи се по финализиране на договора от 6 февруари.

„Ако не успеем да закупим други устройства, това не означава, че ще доведе до някакъв провал на изборите“, увери говорителят .

Секциите с повече от 299 избиратели не надхвърлят 9400, а тези в чужбина са малко над 200.

В най-лошия случай секциите, в които по закон трябва да инсталираме машини за гласуване ще бъдат с максимум 50 повече, отколкото е броят на устройствата.

Освен това съществува възможност там, където няма възможност за машинно гласуване, ЦИК може да вземе решение за хартиено.

Със сигурност ще има избори и няма да се стигне до хаос в чужбина. Най-важната задача е да определим секциите, в които ще се гласува в чужбина. Ще се справим с изборите и ще изпълним закона, казвам го категорично, добави още Томов.

Електронните заявления, които са подадени до този момент са 45 231. Срокът изтича след 5 дни на 15 юни.

Най-много заявления идват от Турция – 16 363, следва Великобритания -8841; Германия – 6486, Испания – 2561 заявления. Това са страните, в които традиционно се набират най-много заявления, коментира Томов. Регистрирани са наблюдатели от 7 организации с общ брой 68 души. Няма регистрирани все още социологически агенции. Следващата седмица трябва да се решат въпросите около машинното гласуване. Другата седмица ще трябва да се утвърди техническият образец и защитата на бюлетината, откриването на предизборната кампания. На 15 юни приключва периодът за събиране на заявления, тогава и РИК трябва да назначат СИК вътре в страната, каза говорителят на ЦИК.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати