Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: За да гласувате с машина, трябва да преодолеете психологическия проблем

Политика

ЦИК: За да гласувате с машина, трябва да преодолеете психологическия проблем

ЦИК: За да гласувате с машина, трябва да преодолеете психологическия проблем - Tribune.bg
Снимка:

Без лепенки и знаци по картите за машините, казаха още от ЦИК

От Централната избирателна комисия отново направиха демонстрация за машинното гласуване на 11 юли. От ЦИК заявиха, че гласуването с машини не е трудно, а по-скоро трябва да бъде преодоляна психологическият проблем, че е нещо ново. 

„На проведените частични местни избори като цяло нямаше проблеми с машинното гласуване. Лично бях свидетел как в една от секциите в Ясен гласува столетник. Мисля, че трябва да бъде преодолян психологическия страх от машинното гласуване. Ефектът ще се види още на президентските избори, защото на сегашните избори мнозинството от българите ще са гласували с машини“, заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

„Много хора не са контактували с машини“, допълни той. 

ЦИК представи демоверсия на бюлетината за изборите за Народно събрание. Този път бюлетината е на 2 страници

Другият говорител- Росица Матева от своя страна обясни, че няма да бъде позволено да се слагат лепенки или указания за посоката на поставяне на картата за гласуване. Те не трябвало и да се дезинфекцират с нищо друго освен 75 % етилов спирт, това била и причината много карти да са повредени.

Допълнителните 1673 машини за гласуване вече пристигнаха. Те се намират в склада, където са останалите 9600 устройства.

В 273 секции ще се гласува с 421 устройства, в 148 секции ще има по две машини, заяви Матева.

Назначени са съставите на СИК в чужбина, 21 наблюдателки организации с 566 наблюдатели. Има подадени 14 жалби и 5 сигнала, има висящи производства по 4 жалби, добави Матева.

Стана ясно, че в 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства

Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов заяви, че Германия не е дала разрешение за провеждане на изборите в две секции - Майнхайн и Щутгарт, но там има други секции, където българите могат да гласуват. 

Все още ЦИК не е платила на "Сиела Норма" за доставката на 9600 устройства за вота на 4 април. Не са попълнени и на доста места членовете на СИК в чужбина, до предстои това да стане днес или утре. 

От ЦИК заявиха, че машините са настрояни да започнат работа в началото на изборния ден и 1 час след него, съобразно местното време.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЦИК, машини, избори
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети