Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК за публикацията в Държавен вестник: И двете числа са верни

Политика

ЦИК за публикацията в Държавен вестник: И двете числа са верни

ЦИК за публикацията в Държавен вестник: И двете числа са верни - Tribune.bg
Снимка:

Причината за разминаването на данните за резултатите от парламентарните избори е заради „Не подкрепям никого“

Причината за разминаването на данните за резултатите от парламентарните избори, които ЦИК и Държавен вестник дават, е заради „Не подкрепям никого“. Това заяви пред БГНЕС Димитър Димитров, говорител на ЦИК.                                                                 

„Тогава, когато е записан в Държавен вестник най-отдолу ще видите ред, в който пише „Не подкрепям никого“ и той влиза в тази база. Затова се получава 25,80. Когато е публикувано в Държавен вестник, тези „Не подкрепям никого“ са премахнати от базата данни“, обясни говорителят Димитров.                                                                                     

Той подчерта, че „и двете числа са верни“.

„26,18% се получава, когато от общата база данни се извадят гласовете „Не подкрепям никого“. Съответно 25,80% е тогава, когато те се включат“, уточни Димитров, който даде за пример гласовете подадени за най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС.

Димитров посочи, че в закона е казано, че това са действителни гласове, само че те не участват при определяне на изборния резултат в смисъл на мандати. Той е категоричен, че няма никакъв проблем.

По-рано днес Държавен вестник обнародва резултатите от парламентарните избори. Те се разминаха с данните, качени на сайта на Централната избирателна комисия.

Гласовете за всяка политическа сила и 4-процентовата бариера (127 971,72 гласа) съвпадат на двете места, но формират различни проценти. Според ЦИК ГЕРБ-СДС имат 26,18%, докато в „Държавен вестник“ същият брой гласове (837 707) носи 25,80% от вота. „Има такъв народ“ са с между 17,66% и 17,40% в зависимост къде гледате, „БСП за България“ – 15,01% и 14,79%, ДПС – 10,51% и 10,36%, „Демократична България“ – 9,45% и 9,31%, „Изправи се! Мутри вън“ – 4,72% и 4,65%.                                                                                                                                                                


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати