Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Забраната да се гласува с хартиена бюлетина е скандална

Политика

ЦИК: Забраната да се гласува с хартиена бюлетина е скандална

Снимка:

Такова нещо няма никъде по света, коментира Димитър Димитров

Президентът Радев трябва максимално бързо да назначи нов състав на ЦИК, защото до изборите ще има два месеца след разпускането на Народното събрание, а това е много кратко време, за да се справи който и да е състав. Това коментира пред БНТ говорителят на ЦИК Димитър Димитров относно приетите от парламента изменения в изборното законодателство.

„За мен има абсолютно неприемливи неща. В новите правила най-скандално е забраната да се гласува с хартиена бюлетина, тоест да се ползват само устройва. Такова нещо няма никъде по света. Сигурен съм, че това не е в хармония с Конституцията. Това е ограничаване на вота“, категорично заяви той и каза, че трябва да се сезират институции.

„Манолова е горила протоколи, а после обяснява, че машините произвеждат протоколи - това не е вярно, това е масивна лъжа. После ни се разсърди, че не ѝ даваме машина да си я занесе в спалнята“, възмути се той.

„Партиите са обсебени от собствените си фантазии какво искат да стане на следващите избори и дори не разговарят помежду си – това е против здравия разум. Просто не им харесва резултатът. Затова ще правят избори, в които не се търси резултат, а хаос“, допълни Димитров.

Димитров призова националния омбудсман за намеса, защото „това е драматично ограничаване на възможностите да се упражни вота“. 

По думите му, ползването на машина и хартиена бюлетина дава представа къде какво се е случило. 

„Може да сравните единия файл с другия файл, да видите има ли големи отклонения или няма, да видите къде са екстремните стойности. В момента това, което се прави, е каквото произведе „Сиела“, в случая „Смартматик“ или тайванският създател на софтуера, това ще е резултатът“, продължи той. 

Резултатът наистина може да се оспори, защото все пак има хартиени отпечатъци, отбеляза Димитров, но веднага запита: „Само че какъв е смисълът да ползваме машини, щом след това ще броим хартиените отпечатъци?!“ 

За него не е ясна целта на провеждането на избори по новоприетите от депутатите правила. 

„Не знам дали ще се правят избори, за да има резултат, или ще се правят избори, за да има хаос“, добави Димитров.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още