Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ципов: Нека видим какво предлага Радев за съдебната власт и конституционните разпоредби

Политика

Ципов: Нека видим какво предлага Радев за съдебната власт и конституционните разпоредби

Ципов: Нека видим какво предлага Радев за съдебната власт и конституционните разпоредби - Tribune.bg
Снимка:

Г-н Радев смята, че е необходимо да се изявява в качеството си на политически лидер, а не на президент, заяви заместник-председателят на ГЕРБ

„Нека да видим какво предлага г-н президентът и по отношение на съдебната власт, и по отношение на всички важни конституционни разпоредби“, заяви пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.

Заместник-председателят на ГЕРБ коментира вчерашното изказване на президента Радев във Варна, където той заяви, че проектът за конституция на ГЕРБ е „недоносче“ и цели да отклони искането за оставка на премиера и провеждане на предсрочни избори.           

„Той показа през целия си мандат, включително вече сме и в рамките на последната година от неговия мандат, че търси конфронтация, което не смятам, че нито е полезно за спазване на принципите за взаимодействие между различните власти, нито за българските граждани“, каза Ципов.

„В крайна сметка като не желае да внесе свой проект в това Народно събрание, нека поне да го представи на обществото, да видим какви са тези предложения и тогава да квалифицираме, ако мога така да се изразя. За мен е абсолютно неразбираемо едно такова поведение, но г-н Радев отдавна показа, че той не олицетворява единството на нацията и той се припознава по-скоро като политически лидер, като смята, че е необходимо да се изявява в качеството си на политически лидер, а не на президент", заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

„Нека да видим какво предлага г-н президентът и по отношение на съдебната власт, и по отношение на всички важни конституционни разпоредби“, призова Ципов.         

Вчера ГЕРБ депозира проекта за нова Конституция в парламента. Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи. 

Широк обществен дебат за промени в Конституцията искат от ВМРО. Те ще решат дали да подкрепят идеите на ГЕРБ след провеждането на коалиционен съвет. От БСП казаха, че предложенията на управляващата партия са опит за отместване на вниманието.

Относно това дали ще имат 121 гласа, за да вкарат проекта за нова Конституция в НС, Ципов заяви, че предстоят разговори. ГЕРБ с Обединените патриоти имат 116 гласа и затова ще се разчита на ДПС, „Воля“ и БСП. Според Ципов обаче БСП нямало да подкрепят проекта.

Той отново припомни, че депозирането на проекта е основа за консултации, като останалите партии също можело да представят предложения.

Ципов заяви, че са готови и на компромис относно намаляването на броя на депутатите, който в момента се предлага да бъде свит от 240 на 120. По думите му в общественото пространство се чували предложения за 160-180 или за 200 депутати в НС. „Готови сме да дебатираме. По-важен е не толкова броят, а вида на квалифицираните мнозинства“, аргументира се той.

Според него по съществените промени засягат съдебната власт и това са въпроси, които трябва да се обсъдят във ВНС. Става дума за идеята за разделянето на ВСС на два съвета и отнемането на възможността на президента да издава укази за назначаването на тримата големи - главния прокурор , шефовете на ВАС и ВКС.                       


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

МЪРЗЕЛИВИЯТ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕР:РУМЕН РАДЕВ ПРЕДЛАГА САМО ЕДНО: СМЪРТ НА БЪЛГАРИТЕ, ЧРЕЗ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА
ЦЯЛ ЖИВОТ ТОВА Е УЧИЛ-УБИЙСТВО СЪС ИЗСТРЕБИТЕЛ(МИГ29 ИЛИ ГРИПЕН)
18.08.2020 12:01 / Отговор
Убиецът е мафиота Борисов, 140 убийства като главен секретар на МВР.
18.08.2020 12:45
БОРИСОВ Е ПОЖАРНИКАР ЦЯЛ ЖИВОТ Е УЧИЛ ДА ГАСИ ПОЖАРИ, ЗАПАЛЕНИ ОТ УБИЙЦИ И ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ
18.08.2020 13:06

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети