Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цончо Ганев определи ПП-ДБ като „лека жена“

Политика

Цончо Ганев определи ПП-ДБ като „лека жена“

Цончо Ганев определи ПП-ДБ като лека жена - Tribune.bg
Снимка:

„Възраждане“ провокира напрежение в пленарната зала, след като Цончо Ганев сравни поведението на ПП-ДБ в преговорите с ГЕРБ-ДБ с това на лека жена. Квалификациите прозвучаха от парламентарната трибуна по време на обсъждането на проблема с все още неструктурираните постоянни парламентарни комисии.

Точката беше вкарана извънредно в дневния ред по предложение на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според него, когато няма избрано ръководство на парламентарната комисия, заседанието ѝ да се води от определен от председателя на Народното събрание неин член.

Парламентарният шеф Росен Желязков напомни, че е бил постигнат консенсус на председателския съвет и за това на първото си заседание комисиите да се ръководят от предишните им председатели от 48-ото НС. Парламентът прие решението след час и половина дебати. До него се стигна, след като вече месец парламентарните групи не успяват да се разберат за разпределянето на председателските места в постоянните комисии.

„Считано от вторник, или по искане на една трета от депутатите в съответната комисия, или по инициатива на председателя на НС и в зависимост от свободните стаи, ще бъдат свикани заседания на всички постоянни комисии. Те ще бъдат председателствани от председателите им в миналия парламент. Ако те в момента не са депутати - от представители на съответната парламентарна група. Комисиите, председателствани от „Български възход“, ще вземе „Има такъв народ“, обяви след вота Желязков, съобщава „дир.бг“. 

От ПП-ДБ изказаха притеснение, че така цялото Народно събрание ще бъде „под командването на един-единствен човек и това е председателят на НС, изрази опасението Николай Денков.  

„На председателски съвет обсъждахме този казус - как парламентът и неговите органи да функционират в ситуация без мнозинство и политическо съгласие за комисиите", обясни Росен Желязков. "В нашия правилник в момента има празнота - в такава ситуация как се определя председателстващият заседанието, когато няма титуляр. Ние в момента допълваме една съществуваща празнота", уточни парламентарният председател.  

Асен Василев предложи да отложат избора на ръководствата на комисиите за следващата седмица, а Николай Денков добави и резервите си, че докато се разберат политическите сили, може да минат няколко месеца и комисиите да не могат да заработят. Той напомни и че според уговорката с ГЕРБ-ПП, неговата формация трябва да получи председателското място на правната комисия. По време на първата си среща двете политически сили се разбраха за ротационен принцип и така Росен Желязков бе подкрепен от ПП-ДБ за шеф на НС.

„Направете си мнозинство, внесете си проекти, кой е казал, че Стою Стоев трябва да стане председател на правната комисия?“, контрира Георги Свиленски по адрес на ПП-ДБ.

„Кога ще реши НС да определи ръководствата и състава на комисиите, както и кой ще ръководи правната, не е в правомощията на нито една ПГ, и на нито една сбирка от групи“, наблегна Йордан Цонев от ДПС с намек за договорката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. „Решете го в залата, ние нямаме нищо против“, настоя той да се следват институционалните правила.  

Цончо Ганев от „Възраждане“ пък обвини ПП-ДБ в бойкот на това комисиите да започнат да работят. Според него саботажът на депутатите от ПП-ДБ бил, за да бъде приет само законът за домашното насилие, „за да може НПО-та им да взимат пари от Америка“.

„Хайде да не отлагаме, а още сега да разрешим проблема и да си свършим работата. Вие сте патерица на ГЕРБ, няма обаче да ви дадат правната комисия. За пореден път сте подведени и използвани. С леките жени такова е отношението към тях - използваш и изхвърляш“, обърна се към ПП-ДБ Цончо Ганев.

Той успокои още ПП-ДБ да не се притесняват, защото "като бъдеща патерица на ГЕРБ", щели да получат всички комисии, които са им важни. "И дотам ще стигнете, за да можете да управлявате заедно", добави той. И намекна отново за скандала с Манол Пейков отпреди дни, когато депутатът от ПП-ДБ изказа нецензурни думи по адрес на Костадин Костадинов. „Не е нормално да стане един некъпан човек и да говори за полови органи тук", вметна още Ганев, при което Росен Желязков му направи забележка, че прекрачва граници и всява ненужно напрежение.

То обаче беше вече провокирано, от ПП-ДБ разкритикуваха Росен Желязков и настояха Ганев да бъде незабавно наказан. „Този начин, по който се правите на разсеян, не ви прави чест. Това, че някой е попаднал случайно да се наиграе и му е много весело, настоявам да наложите наказание на този човек“, реагира гневно Атанас Атанасов, визирайки Цончо Ганев. Желязков отнесе забележка и от Мирослав Иванов, и от Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ.

Бившият председател на парламента се възмути, че Желязков не е наказал депутата от „Възраждане“ незабавно, след като той не е говорил конкретно по точката от дневния ред. А Белобрадова отбеляза, че Желязков бил много емоционален и се засягал лесно, като заключи, че парламентарната група на "Възраждане" била в парламента само за да забавлява групата на ГЕРБ.

„На вас ще отговоря, защото се считам за изключително малко обидчив", каза на депутатката от ПП-ДБ парламентарният шеф. "На председателя не може да му се вменява по сугестивен начин какво да предприеме. Недопустимо е някой да го призовава „накажете“, заяви Росен Желязков. Той добави, че вече е обявил, че ще преразгледа изказването на депутата от "Възраждане" и ще вземе решение.

Последва реакция от Любен Дилов-син, който се обърна към Росен Желязков с апел: „Всеки път, когато видите, че се забавлявам, много моля да ме наказвате строго". "Това също е част от сугестията“, заключи Росен Желязков.

След разправията от БСП обявиха, че напускат залата, защото не искат да участват „в този водевил“.

„С този дебат в последния час забиваме последните пирони в ковчега на парламентаризма. На дъното на одобрението на избирателите сме и отново вкарва парламента в ситуация, в която той самият се прави излишен. Ние настояваме да се създадат работните органи на НС и да заработят комисии. Има съгласие на председателския съвет как да продължи тази работа. БСП напуска заседанието и ще се върне, когато приключите този водевил“, заяви Кристиан Вигенин.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати