Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цонева изхвърли „Зелен“ от НС, той се разграничи от ДБ

Политика

Цонева изхвърли „Зелен“ от НС, той се разграничи от ДБ

Цонева изхвърли Зелен от НС, той се разграничи от ДБ - Tribune.bg
Снимка:

Ако Васил Тодев бе станал депутат, ПП, БСП, ИТН и „зелените“ щяха да имат 121 дори без помощ от „Да, България“ и ДСБ

Трус в „Демократична България” отекна из социалните мрежи, след като двойната кандидатка в листите Антоанета Цонева избра да е депутат от Пазарджик, а не от София, съобщава „24 часа“.

Така тя запушва влизането в парламента на трети депутат от “Зелено движение”. Цонева освободи място в 23-и МИР на предприемача Петър Маринов от ДСБ. Ако бе избрала столицата, депутат щеше да стане планинският водач Васил Тодев от “Зелено движение”. Той бе четвърти в Пазарджик и събра 305 преференции, а Цонева като водач - 273 гласа.

„С огромно съжаление и ясно съзнание за последствията се разграничавам от „Демократична България” и оттеглям доверието си от една от малкото партийни организации, на които допреди 9 месеца възлагах надежди и от която очаквах да бъде носител на нов начин на мислене и действие“, написа Тодев във фейсбук.

Фитила запали общинската съветничка от Пловдив Добромира Костова от „Зелено движение”. От неин туит се разбра, че изтекъл имейл от „Да, България” до техния Национален съвет със заповед Цонева да влезе от Пазарджик и „да запуши зеления кандидат”. От ДБ отрекоха да има заповеди в имейла. С него единствено питали съвета откъде биха предпочели да влезе Цонева - провеждали онлайн гласуване. „Зелената” Костова обаче е категорична, че въпросното обръщение не дава възможност за информиран избор.

Някои видяха драмата в това, че зелените обявиха как биха дали подкрепа за кабинет без условия. И ако имаха 3-ма депутати, това прави мнозинство заедно с ПП, ИТН и БСП. Което сериозно би отслабило позициите на другите две сили от коалицията – „Да, България” и ДСБ, в преговорите за постове.

„Няма никаква връзка с това”, отсече пред “24 часа” Костова. Въпросът според нея е изцяло принципен, защото Тодев е с повече преференции от Цонева. Това, че имаме различия по конкретни казуси, не означава загърбване на 3 г. обща работа и общи каузи, заяви Костова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети