Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цонева, ПП-ДБ: Меморандумът целеше осветляване на процесите, а предизвика взрив и тътен

Политика

Цонева, ПП-ДБ: Меморандумът целеше осветляване на процесите, а предизвика взрив и тътен

Цонева, ПП-ДБ: Меморандумът целеше осветляване на процесите, а предизвика взрив и тътен - Tribune.bg
Снимка:

В меморандума предлагаме абсолютно открита процедура и ако задкулисието беше във фундамента на нашето управление, нямаше да предизвика такъв взрив. Това е най-силното доказателство, че не става въпрос за задкулисни договорки.

Това заяви пред БНР Антоанета Цонева, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Тя подчерта, че именно високото ниво на осветеност на процедурата за избор на регулаторите е предизвикало този тътен:

"Ако някой се договаря задкулисно, нямаше в кулоарите на парламента да се състоят тези вербални престрелки. Напротив - задкулисието е тихо, то си действа на съвсем други нива и не се самовзривява пред камерите", коментира тя.

По думите на депутатката в меморандума е разписано несъгласието на ПП-ДБ с формиране на плаващи мнозинства, както и това, че няма да бъдат издигани и подкрепяни ярки политически фигури.

Антоанета Цонева беше категорична, че не става дума за делкаене, а за споделена отговорност за това как ще изглеждат регулаторите:

"Тези, които говорят за делкане, не се разстроиха, когато в ефира на национална медия председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС обяви, че ще се дели 1:1:1 между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Тогава ние казахме, че не сме съгласни с такъв подход и няма да има такъв подход. Меморандумът е отговорът на това. Има две формации, които стоят зад управлението, те трябва да носят отговорност. ... "Да, България" имаме специална резолюция на Националния ни съвет, в която оценихме като грешка начинът на излъчване на ярки политически фигури. Тя последва избора на конституционни съдии".

Меморандумът предлага да се гледат четири фундаментални стълба на управлението, които крепят държавата - борбата с корупцията, състоянието на службите, съдебната система и регулаторите, обясни Цонева.

Главният прокурор ще бъде избран от Висшия прокурорски съвет, изтъкна тя и добави, че главният прокурор не трябва да бъде избиран на "седенки и след задкулисни договорки, за да няма след това изрази като "Ти си го избра":

"Шест души от Висшия прокурорски съвет ще бъдат излъчени от парламента и там няма да могат да бъдат посочвани като кандидати действащи прокурори. Целта е да бъде прекъсната тази зловеща верига и да бъде разбита тази адска машина, за която говореше съдия Владислава Цариградска на изслушването в комисията по случая "Нотариуса".

"На базата на оценките на премиера Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел, които се формират спрямо управленската и законодателната програма, съгласие ще дадат и политическите сили. Това ще определи начина, по който ще изглежда бъдещият Министерски съвет след ротацията. ... Всеки един министър трябва да получи своята оценка и политическите сили да решат кого ще подкрепят и кого - не", каза депутатката от ПП-ДБ.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети меморандум, ГЕРБ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати