Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цвета Караянчева: Мая Манолова представя депутатите като 240 безотговорни народни представители

Политика

Цвета Караянчева: Мая Манолова представя депутатите като 240 безотговорни народни представители

Снимка:

От достатъчно дълго съм в политиката, за да разбирам защо за Манолова е изгодно да се обрисува като супер-жената, изправена срещу всички неправди по тази земя, пише председателят на НС

„Извинявам се предварително, че този пост е дълъг и вероятно скучен. Но за мен /като председател на Народното събрание/ е важно да направя някои уточнения по повод подадената от г-жа Мая Манолова оставка от поста Омбудсман на Републиката. Прочетох какви мотиви е обявила тя в депозирания вчера в деловодството на Народното събрание документ. Оказва се, че една трета от тези мотиви /първите два от общо шест/ са директна критика срещу законодателната власт, която според нея не е проявявала достатъчно активност по отношение на предлаганите от нея законотворчески инициативи. Като доказателство Манолова посочва, че парламентът се е съобразил с “едва” половината от общо 5100 нейни препоръки по законопроекти“, пише във Фейсбук председателят на НС Цвета Караянчева.

„Г-жа Манолова е била депутат и зам.-председател на Народното събрание достатъчно дълго, за да знае механизма, по който се разглеждат законопроекти и препоръки по законопроекти от институции, които по Конституция нямат право на законодателна инициатива. Всеки постъпил от страна на администрацията на Омбудсмана законопроект, както и всяка препоръка, са били разпределяни надлежно до парламентарните групи . Всеки народен представител има право на законодателна инициатива. Фактът, че част от тях така и не са стигнали до пленарна зала, означава, че не са събрали подкрепа, включително и сред опозицията. Защо това е било така? Не бих искала да раздавам оценки, а и не ми е работа. Но здравият разум сочи, че ако качеството им е било адекватно на впечатляващото количество, тези законопроекти и препоръки щяха да се радват на друга съдба.

Не приемам образа, който Мая Манолова рисува на 44-я състав на Народното събрание – 240 безотговорни народни представители срещу самотната фигура на единствения закрилник на граждани. Във всички парламентарни групи има достатъчно разумни депутати и те щяха да се обединят с радост зад законодателни предложения, които биха заличили дадена неправда, ако тези предложения са наистина добри.

От достатъчно дълго съм в политиката, за да разбирам защо за Манолова е изгодно да се обрисува като супер-жената, изправена срещу всички неправди по тази земя. Но моля, нека това не става за сметка на бившите ѝ колеги.

В заключение ще припомня, че самата г-жа Манолова доста често променяше позицията си по част от проблемите, които изрежда в мотивите за оставката си, касаещи Народното събрание. Тя много добре знае, че когато един проблем е достатъчно сложен и изисква съобразяване с често противоречащи си интереси в рамките на една група граждани, опростяването само го задълбочава, вместо да го решава.

Пожелавам на г-жа Манолова да проведе една достойна кандидат-кметска кампания, но не виждам как очернянето на парламентарната институция ще й помогне в тази битка“, пише още Караянчева.  

 

 


Коментари (2)

ДО ТЕЗИ, КОИТО ФАЛИРАХА И РАЗГРАБИХА Б-Я Като данъкоплатец, се чувствам обидена от готово назубреното слово в НС. Наглост е нищо не работещият, но пък най-скъпо платеният екскурзиант с народни средства РУМЕН ВЕТОТО 3 г.да не стъпва в НС и да има очи да се изказва критично. Убедена съм, че не го мисли, но това е по нареждане на ИМПЕКСОВА и РЕШЕТНИКОВ, които го спуснаха като парашутист от нищото, PR на БКП/БСП. Др. ВЕТОВ да обясни, защо и с кои посрами ПРЕЗИСЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ, като я направи за смях. Нещо повече, не използвайте народът като маша за вашите задкулисни интриги. ВИНОВНИ СМЕ НИЕ, ЧЕ ГО ТЪРПИМ. МЯСТОТО НИ Е ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, А НЕ ПРЕД ТЕЛЕФОНИТЕ. СРАМ И ПОЗОР ЗА Б-Я С ТОЗИ РЕЗИДЕНТ ПРЕД ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ. КРИТИКИ, БЕЗ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, НАПИСАНИ БЕЗ СМИСЪЛ, ИДЕИ. СРАМ ЗА БГ НАЦИЯТА!
04.09.2019 16:19 / Отговор
ИСТИНАТА СКЪПИ БЪЛГАРИ, ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ ДА НЕ Е КЪСА ПАМЕТТА ВИ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ И ПОМБИМ КОИ ФАЛИРАХА И ОГРБИХА ДЪРЖАВАТА, КОИ СА ПРИВАТИЗАТОРИТЕ, КАКВИ ДА ЗАДКУЛИСНИТЕ ИГРИ НА КОМ.ПАРТИЯТА БКП/БСП? ЗАБРАВИХТЕ ЛИ КОИ БЯХА ПРИВАТИЗАТОРИТЕ? Р. ГЕЧЕВ, К. ИМПЕКСОВА, ПОЯВИ СЕ КОСТИНБРОДСКА (днес с некадърни и недоказали се певци, артисти, усетили простият бг народ и бързайки към участието за разпределяне на държавната хазна.) Това ли е интелектуалният състав на сестра ГАЛЕВА? Да докажем видимите резултати на най-УСПЕШНИЯТ кмет г-жа ФАНДЪКОВС! Всички приказки са бля-бля. ОТНОВО ЛИ ЩЕ ИМ ПОДАРИТЕ ДЪРЖАВАТА? ДА ЗАПАЗИМ СИНЯ СОФИЯ ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ!
04.09.2019 16:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още