Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цвета Караянчева: От днес България и Северна Македония са стратегически партньори в НАТО

Политика

Цвета Караянчева: От днес България и Северна Македония са стратегически партньори в НАТО

Цвета Караянчева: От днес България и Северна Македония са стратегически партньори в НАТО - Tribune.bg
Снимка:

България продължава да бъде сред най-твърдите поддръжници на европейската перспектива на Северна Македония

„Искрено се радвам, че Република Северна Македония успешно приключва пътя си за присъединяване към НАТО и се надявам скоро да бъдем партньори и в ЕС“, посочи Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, на среща с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на българския парламент изрази удовлетворението си от факта, че  нашите две страни стават стратегически съюзници в НАТО. Цвета Караянчева изтъкна, че, както и досега, Народното събрание на Република България ще продължи да подпомага усилията на Северна Македония за нейната евроинтеграция, а българските парламентаристи с готовност ще споделят своя опит в областите, които представляват интерес за техните колеги от Северна Македония.

Председателят на Народното събрание припомни, че България е една от първите държави, които ратифицираха Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. „Това беше пореден израз на нашата последователна подкрепа за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония“, заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че България продължава да бъде сред най-твърдите поддръжници на европейската перспектива на Северна Македония, но никога нашата подкрепа не е била безусловна. „Очакваме от всички политически партии в Северна Македония да се отнасят отговорно и с мисъл за бъдещето, когато коментират Договора с България, особено в предизборния период“, допълни Цвета Караянчева. България подкрепя взимането на решение за началото на преговорния процес с Република Северна Македония и Албания още по време на Европейския съвет през март 2020 година, подчерта Караянчева.

По-късно българската парламентарна делегация ще присъства на заседанието на Събранието на Република Северна Македония, на което ще бъде ратифициран Протокола за присъединяване на страната към НАТО.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Ба си овчата путка... От кога Пекинската патка от Виетнам започна да разбира от стратегическо партньорство ?
11.02.2020 18:56 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети