Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цвета Кирилова: Вдигнатият юмрук на Радев е пълен абсурд и символ на тоталитарната власт

Политика

Цвета Кирилова: Вдигнатият юмрук на Радев е пълен абсурд и символ на тоталитарната власт

Снимка:

„Виждам намеренията на президента, който ни насочва по-скоро към някаква царска власт, която иска да ни обсеби и облече като тога“, каза тя

„Досега президентската институция беше доста назадничава по отношение на своя капацитет и динамиката си. Смятам, че тя може да бъде доста динамична, експулсивна и организирана. Досегашните президентски двойки просто са маркирали някаква позиция с цел да преминат един период от 5 години", каза кандидатът за президент Цвета Кирилова в студиото на „Денят ON AIR“.

Тя смята, че идеята за президентска република трябва да бъде подложена на широко обществено обсъждане и хората трябва да бъдат питани дали я искат.

„Виждам намеренията на президента Радев, който ни насочва по-скоро към някаква царска власт, която иска да ни обсеби и облече като тога. Но е хубаво да знае, че преди да предприеме подобни действия, първо трябва да има съгласието на парламента и да се допитаме до обществото - готово ли е да предприеме тази реформа на държавното ни устройство", посочи Кирилова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е убедена, че за да бъде обединено обществото, то трябва да има вяра в управляващите. Но през последните 30 години хората са загубили доверие в българското управление и политическите партии.

„В тази връзка аз бих казала, че символното насилие, което използва президентът Румен Радев, в никакъв случай не е обединяващото звено. Разбрах, че той е казал, че вдигнатият юмрук е някаква форма на обединение на обществото. Това е пълен абсурд. Абсурдът на абсурдите. Защото в международната система за сигурност се знае, че символното насилие не е физическо, а главно психологическо. И когато всеки ден виждаме тези жестове, трябва да знаем, че ние съвсем умишлено сме травмирани. Този жест обикновено е символ на тоталитарната власт, символ на деспотичните системи. Нека не ни тикат в тази посока“, каза още Цвета Кирилова.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема