Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветан Цветанов: Правителството 10 дни мълчи и не се включва в европейския механизъм за помощ на Украйна

Политика

Цветан Цветанов: Правителството 10 дни мълчи и не се включва в европейския механизъм за помощ на Украйна

Цветан Цветанов: Правителството 10 дни мълчи и не се включва в европейския механизъм за помощ на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

„В момента виждате, че ние като съюзническа страна в НАТО, отказахме да поискаме съюзна многонационална батальонна група, за да подсили и да запълним нашия дефицит. Само да кажа, че всички страни от НАТО от източния фланг приеха такива групи с изключение на България, с което тя се превърна в негативния пример“, заяви пред „Фокус“ Цветан Цветанов по повод войната в Украйна.

По думите му не е случайно, че и вицепрезидентът на САЩ, който посети Румъния, пропусна България. Цветанов припомня, че когато беше и администрацията на Тръмп, Майк Помпео – държавният секретар на САЩ, направи по 2, по 3 посещения в Северна Македония, в Гърция, но България беше пропусната.

„И това, което за мен е изключително важно в духа на позицията, която заема и Кирил Петков, а също така с много резервираните позиции, които има от БСП, които все още не искат да приемат истината за войната, която води Русия върху демократичния свят, и респективно срещу Украйна. Защото правителството излиза и говори, че ние няма да даваме оръжие, но ние ще подпомагаме хуманитарно с всякакви възможни неща, от които имат необходимост нашите приятели от Украйна, и сърцето на премиера е в Украйна – така той се изрази“, допълни Цветанов.

Той припомня, че за последните 10 дни Европейската комисия е стартирала процедура, с която  да може да се търси тази солидарност и хуманитарна помощ за Украйна, която да мине през фонда, и България не е участвала.

„Забележете, България, която заявява, че е готова да предостави медикаменти и всичко друго, което е свързано с хуманитарна помощ, не е участвала. Само да кажа, че този апел е отправен преди 10 дни, и той е заработил чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. България не е отговорила 10 дни на този призив, който е стартиран като механизъм. Ето това са въпроси, които трябва действително да се задават и като парламентарно питане към министър-председателя, защото ако говорим, че оръжия няма да предоставяме и да подпомогнем, както го правят всички почти държави от НАТО, нека да кажем защо тогава не подпомагаме хуманитарно при положение, че преди 10 дни Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз се е обърнал за възможна подкрепа за бежанците и за Украйна. Ето това нещо правителството не го е направило.  

„Защото когато вече ти излизаш и казваш, че някой е създал тази спекула, някой е създал този хаос – ами ти ако си създал правилата и ако има необходимата превенция от всичките тези регулатори, които държавата има и те трябва да функционират в интерес на обществото, тогава не би трябвало да се получи това, което днес те го прехвърлят на някой друг“, заявява Цветанов.

Той коментира още, че в случая има непознаване на държавното управлениеи европейските институции, защото не сме участвали активно и не сме подали никаква информация за възможностите, които България би могла да предложи към Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

„А ние знаем, че когато ние сме имали необходимост, ние сме искали да сработи този механизъм. Но сега, когато те са се обърнали към нас – значи, някой в държавата не си е свършил работата. Това, което ни се казва, е, че газът няма да се увеличава със смяната, която направиха в „Булгаргаз”, комчентира още Цветанов.

Той припомни, че все още не е ясно къде е пътната карта на „Турски поток“, като в същото време правителството не прави никакви срещи и стъпки по темата.

„Булгартрансгаз“ си работи в същия състав, смениха само ръководството на „Булгаргаз“, където може би има и някакви други конюнктурни интереси, които може би времето ще покаже, дали е така или не. Но за мен това, което се случва днес показва огромна управленска немощ. И това, което смятам, че ще бъде с тежки последствия за страната, е, че ние ще харчим и ще увеличаваме държавния дълг, но няма да се възползваме от европейската солидарност, а това за мен граничи с някакъв цинизъм“, казва още Цветанов.

Той се възмущава, че всичко това се причинява на бизнеса и представители на местната власт, които като бенефициенти могат да подобряват инфраструктурата, да създават по-добри условия за живот и да се подпомага бизнеса със съответните оперативни програми, и хората от сферата на земеделието, и хората от сферата на образование, култура, и всичко, което е част от националната сигурност на държавата. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати