Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветан Василев и Емилиян Гебрев също с човек в служебното правителство?

Политика

Цветан Василев и Емилиян Гебрев също с човек в служебното правителство?

Цветан Василев и Емилиян Гебрев също с човек в служебното правителство? - Tribune.bg

Заместник-министърът на спорта Валентин Гичев е поредната връзка между укриващия се в Белград фалирал банкер и оръжейния търговец

Назначеният в петък от служебния премиер Стефан Янев за заместник-министър на спорта Валентин Гичев се оказа поредния член на служебното правителство, който е свързан с обвиняеми лица, твърди „Труд“.

В случая с Гичев, който е бивш национал по ски-алпийски дисциплини, това се оказват главният подсъдим за фалита на КТБ Цветан Василев и разследваният за пране на пари оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Връзката на Гичев с укриващия се в Белград фалирал банкер се потвърждава от прехвърляния на фирми, вписани в Търговския регистър. На 10 май 2019 г. Валентин Гичев става управител на „Инвест проджект мениджмънт“ ЕООД, чиито едноличен собственик на капитала по това време е „Хайланд пропъртис“ ЕООД, представлявано от Йордан Златков. Златков от своя страна е човекът на Цветан Василев, който отговаря за управлението на групата от хотели, закупени от банкера с пари от КТБ.

Преди две години новоназначеният преди дни заместник-министър на спорта замества на поста управител на компанията - Георги Запрянов, който семейството на Цветан Василев в миналото ползват като личен иконом и шофьор. Три месеца по-късно – на 07 август 2019 г. Валентин Гичев закупува дяловете на Йордан Златков в „Хайланд пропъртис“ ЕООД. Компанията е регистрирана през 2015 г. с капитал 2 лв. Важна подробност е, че преди „Хайланд пропъртис“ ЕООД да придобие „Инвест проджект мениджмънт“ ЕООД, фирмата е собственост на семейната компания на Василеви „Инвест мениджмънт“. Освен хотелите на КТБ и придобитите впоследствие от Гичев компании, в миналото Цветан Василев закупува бившия ресторант „Кристал“, който фараонът превърна в луксозна резиденция, както и жилища в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Влизането на Валентин Гичев в компании от орбитата на фалиралата КТБ именно през 2019 г. не е случайно. Само няколко месеца преди това да се случи, Специализираната прокуратура разкрива организирана престъпна група, разследвана за пране на пари. Сред арестуваните е и Георги Запрянов, за когото има оперативна информация, че всеки месец пътува до Белград, за да пренася пари в брой, нужни за издръжката и охраната на Цветан Василев и семейството му. По същата схема са уреждани плащания и за свързани с беглеца от правосъдието журналисти, социолози, анализатори и няколко електронни медии, в които през изминалите години се изявява ПР-ката на служебния кабинет Соня Момчилова. Като източник на финансовите потоци се сочи русенската оръжейна фирма „Дунарит“, обсебена през 2016 г. от Емилиян Гебрев.

Изборът на Валентин Гичев да поеме част от фирмите, свързани чрез подставени лица с банкера беглец, далеч не е случаен. Гичев е роден в Габрово, откъдето е и Цветан Василев. Според жители на града двамата са се познавали от младежките им години.

От данните в Търговския регистър покрай прехвърлянето на двете търговски дружества на Валентин Гичев се установява и друга връзка между Цветан Василев и Емилиян Гебрев. Във връзка с вписванията бившият национал по ски-алпийски дисциплини упълномощава един и същ адвокат – Ивайло Боев, който работи в кантората на Лазар Карадалиев, защитник по делата срещу Василев и Гебрев. През 2020 г. Карадалиев и адвокатът на Валентин Гичев – Ивайло Боев са арестувани за пране на пари. Довереникът на Василев и Гебрев – Карадалиев прекара дълго време в следствения арест, докато Боев е освободен срещу гаранция от 150 000 лв. Упълномощеният от Валентин Гичев за негов адвокат по прехвърлянията на компаниите от хора, свързани с Цветан Василев, се оказва защитник и по търговски дела на фирмата на Емилиян Гебрев – „Емко“ ООД.

Оказва се, че Валентин Гичев има и пряка връзка с делото за фалита на КТБ. Той е бил клиент на фалиралата пирамида. В това си качество през м. юли 2014 г., заедно с още 17 близки до Цветан Василев, подава жалба до Върховния административен съд, с което атакува решение на БНБ относно банкрута на банката.

Назначаването на Валентин Гичев за служебен заместник-министър на спорта в кабинета от президента Румен Радев, макар да изглежда по-скоро символично, същевременно е достатъчно знаково за влиянието, което подсъдимият Цветан Василев и обвиняемият Емилиян Гебрев имат върху имащите последната дума от двете страни на бул. „Дондуков“.

Служебният министър-председател Стефан Янев и служебният министър на спорта Андрей Кузманов дължат отговори - кой и как е предложил не много известния в спортните среди Валентин Гичев за заместник-министър. Самият Валентин Гичев трябва да обясни, както своята обвързаност с Василев и Гебрев, а така също и изненадващото му решение да закупи дружества, свързани с КТБ. Мълчанието им несъмнено ще рефлектира върху Румен Радев, чието правителство се оказва пробито с близки до клиенти на специализираното правосъдието обвиняеми.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (5)

АЛОО, ХЕРО МУСТАФА... СПИТЕ ЛИ...?. .
КАКВО СТАВА В НАТОВСКА БЪЛГАРИЯ.??.
НЕЩО НЕ РАЗБИРАМЕ.....
ЯВНО ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ, НАЧЕЛО С НАЙ-ЗЛОБАТА, РАЗБИВАТ БЪЛГАРИЯ В ИНТЕРЕС НА РУСИЯ, СЪРБИЯ И РСМАКЕДОНИЯ...
АМЕРИКАНЦИТЕ И ТЕ ЛИ ИМ ПОМАГАТ..??
19.05.2021 22:17 / Отговор
attropo Ами казвахме,че лиляво-пембяната сган са ПРОСТАЦИТЕ НА черепухин,а те не,та не!
Лъснаха ви на всичките червените задници - от хаскьовлийското селяндурче радефЪ-решетников,до гаргамел бойкикев и цялото министерско войнство!
Сган на ПРОСТАЦИ И СЕЛЯНДУРИ!
На червени глисти,за които чалгаджийските ПРОСТАЦИ гласуваха!
19.05.2021 23:08 / Отговор
ум царува, ум робува, ум патки пасе Преврат! Диктатура! Втори мандат на Фигуранта и 5 години правителство на Рашков! Провал на машинното гласуване, отмяна на изборите и замяната им със социологически анкети!
България под руско влияние и официален Троянски кон в ЕС и НАТО, за да има кого да сочат с пръст! САЩ ги устройва, ЕС не ги интересува, а НАТО си има други проблеми! Ние си се издънихме и никой не ни е виновен! А какъв парламент се задава!!!!
19.05.2021 23:37 / Отговор
Валери Ще лъсне кой плаща за политическите циркове напоследък!!!!!
20.05.2021 12:42 / Отговор
Илиян Докога този ще ни мотае и поредна година го гледаме отдалеч, а не от там където би трябвало?
20.05.2021 12:56 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети