Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанка Андреева: Антинатовските настроения в президентството и МО обслужват хегемонията на Путин

Политика

Цветанка Андреева: Антинатовските настроения в президентството и МО обслужват хегемонията на Путин

Цветанка Андреева: Антинатовските настроения в президентството и МО обслужват хегемонията на Путин - Tribune.bg
Снимка:

Антинатовските настроения в президентството и правителството/МО/ обслужват стремежа към хегемония на Путин, пише на страницата си във Фейсбук политологът Цветанка Андреева.

„Идеята, пропагандирана включително от военния ни министър, България да не засилва отбранителни способности и да не допуска войски на НАТО резонира на исканията на Путин към Алианса“, напомня Андреева. Тя предупреждава, че в държавата ни има разпознаваеми сили, които искат да вкарат България в стратегията на Путин срещу демократичния свят.

„Русофилите от 21 век ни плашат с война, но не казват, че може да се защитим и да я предотвратим, а предлагат да се предадем“, отбелязва политологът. Тя е категорична, че на фона на напрежението между Русия на Путин проводниците на руските интереси в България залагат на основната теза, че ако има война, България ще пострада много.

„Тезата е наполовина вярна и представлява основа на цялата антинатовска пропаганда в полза на Путин.

Защо наполовина вярна – защото вероятността да се стигне до горещ конфликт е реална. Лъжата е в твърдението, че България ще пострада.

България ще пострада само във варианта, при който не е защитена – военно и политически, а точно това целят лидерите на руското влияние в българската политика, институции и общество“, разкрива Андреева. По думите й

България има силни съюзници, които са основният враг на режима в Кремъл, защото точно президентът Путин поставя условието да няма военни сили на наша територия (като част от ултиматума на Русия да няма войски на НАТО освен в държавите, които са били членки до 1997 г.), тъй-като за Русия е важно да е геополитически защитена от буферен източноевропейски неутрален пояс от държави без оръжия – една ничия земя за удобна руска отбранителна стратегия.

„Това е България в „братската“ представа на Путин. Пропагандата на българските путинисти във властта е, че така можем да предотвратим войната. Не, не можем. България няма силата (и никога не е имала) да предотврати война, която е в стратегията на имперска Русия. Но България може да се защити – себе си и мира в Европа, ако е в силен съюз и изповядва принципи, които защитават националния ни интерес – независимост, суверенитет – териториален и политически.

Ако останем просто територия без оръжие – оголени, сами, слаби и лишени от способност на всякаква съпротива, държавата ни може само да разчита на милостта и случайността“, категорична е Андреева. В подкрепа на тезата си политологът изтъква, че битката на демократичния свят днес е срещу втвърдения и все по-агресивен режим на Путин, който иска да оцелее политически и да държи Русия под контрол.

„Затова вътре му трябва империя, а навън – враг“, разкрива политологът.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети