Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанка Андреева: Екзотичен ход – ляв президент прави десен проект

Политика

Цветанка Андреева: Екзотичен ход – ляв президент прави десен проект

Цветанка Андреева: Екзотичен ход – ляв президент прави десен проект - Tribune.bg
Снимка:

„Имаме президент, който преди всичко си е поставил за задача да унищожава политическата си опоненти, за да остане той безалтернативен.“, смята още политологът.

Румен Радев дава заявка за повече власт, но не ни казва за какво ще му трябва тази власт. Това поражда тревога. Ако до този момент съвсем умишлено ескалираше политическото напрежение в държавата, още като поведе площадните бунтове, в момента използва повече политиката на шантажа. Това ще е следващият му стратегически ход. До последно ще шантажира участниците в Народното събрание чрез своите ходове, своята партия и неговото желание за все повече власт“. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Цветанка Андреева.

Опитът на един ляв президент да направи десен проект е много екзотичен политически ход. Макар и да го определят техните теоретици като ляв проект, или ляво-център, в крайна сметка чисто електорално той ще атакува избирателите, сформиращи вота от „Демократична България“. Вероятно ще привлече и модерни леви хора, които не са склонни да гласуват за този тип консервативна БСП, но най-вече ще удари градския електорат, който гласува за „Демократична България“. Президентът Радев от една страна атакува дясното пространство, прониква вътре и го разцепва, привличайки и гласове за себе си. От друга страна се стреми да не засегне толкова БСП, за да не се окаже в тежка ситуация партията, която го направи президент, официално да окаже по-твърда съпротива в подкрепата и номинацията му за втори мандат“, смята Андреева.

По думуте ѝ партията на двамата бивши министри Кирил Петков и Асен Василев, чието име ще бъде „Промяната продължава“, е създадена от президентската администрация. „Това вече стана публично достояние. Вече откровено може да се говори за президентски проект“, коментира тя.

Президентът Радев е зависим от две ситуации в бъдеще. Дали ще имаме стабилен парламент, който да излъчи мнозинство и правителство – той е изключително зависим от това. Ако това не се случи и продължи тази спирала на невъзможност да се състави правителство и да се възстанови политическия диалог, ще засили неговата стратегия да придобива все повече власт. Нищо чудно напролет, когато неговата партия ще участва на избори и ще се е минало през една тежка зима, президентът Радев отново да поиска предсрочни избори, но този път за Велико Народно събрание и промяна на Конституцията“, коментира още Цветанка Андреева.

Според нея предстои ГЕРБ за започне да излиза от изолацията, в която я поставиха т. нар. протестни формации. „Няма как да бъде изолирана една партия от политическия процес, когато безспорно има социална база в българското общество“, смята тя.

Картината след изборите, категоричен е политологът, ще се промени. „Количествено ще бъдат променени съотношенията, което що доведе до качествено изменение, както на политическия диалог, така и на възможните коалиции. Има данни, че партията на Слави Трифонов ще изгуби от електоралната си подкрепа, по простата причина, че не успяха да се справят на два пъти със ситуацията и да излъчат правителство. Това неминуемо ще се отрази. От него печели ГЕРБ, тъй като преднината за нея се увеличава. Новото предизвикателство е набързо направената пропрезидентска партия на Кирил Петков и Асен Василев. Нека видим как колегите социолози ще я замерят. С какъв старт ще влезе, дали ще мине избирателния праг? Ако го мине, точно с колко? Кой ще засегне електорално?“, набеляза няколко въпроса тя.

Партиите може да ги обедини качествено новата ситуация. Имаме силен президент, силен като политическо присъствие и силен като институционални ходове, но президент, който преди всичко си е поставил за задача да унищожава политическата си опоненти, за да остане той безалтернативен. Партиите да потърсят нивото на диалог, което ще ги върне отново като основни участници в политическия процес. Да създадат възможността за изграждане не просто на коалиция на възможното, а коалиция на принципна основа“, коментира още политологът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети