Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанка Андреева: Заради шепа националистически вот, Радев ще запали поредния етнически конфликт

Политика

Цветанка Андреева: Заради шепа националистически вот, Радев ще запали поредния етнически конфликт

Цветанка Андреева: Заради шепа националистически вот, Радев ще запали поредния етнически конфликт - Tribune.bg
Снимка:

Никоя победа не струва реставрирането на онези времена и риторика на комунистическата държава от Възродителния процес, каза политологът

Етническият мир и националната сигурност са по-важни от всички едни избори, дори втори мандат на президента Радев, коментира пред Нова тв политологът Цветанка Андреева във връзка с обсъжданата тема - опитва ли се Турция да се меси във вътрешната политика на България.

„Турция се меси и то от много време“, изтъкна колегата ѝ Слави Василев.

„Никоя победа на никой президент не може да струва разпалване на етническа вражда, възбуждането на езика на омразата и реставрирането на онези времена и риторика на комунистическата държава от етническото прочистване, от Възродителния процес“, отговори му Андреева. Тя припомни тв репортажите от снощи и призна, че е имала усещането, че зад Бойко Рашков ще излезе Тодор Живков, Добри Джуров, и танковете.

„Това е една координирана политика, която съпровожда цялата кампания на Радев. Тя започна с една добре обмислена и публична реплика на президента към председателя на ДПС в качеството му на български мюсюлманин. Въпросът чия е неговата родина взриви и тези напрежения, припомни онази реторика, в която български генерали питаха турците кои са имената им и коя е родината им. Това е изключително опасно“, подчерта Цветанка Андреева. Тя се възмути, че колегата й говори за откъсване на територии от страната.

„И това, с което започна колегата, Господи, за какво откъсване на територии говорите?! Кога Турция е заявила откъсване на територии, с това ли ще печелим изборите? За да спечелим шепа националистически вот, ще разпалим поредния етнически конфликт в България“, повтори Андреева. В резултат бе обвинена от Слави Василев, че говори опасни неща, след което тя го иронизира.

„Ами арестувайте ме, когато изляза от студиото!“, отбеляза Андреева, с което припомни на зрителите за репресиите от последните дни на вътрешния министър Бойко Рашков. Тя бе категорична, че в България етнически проблем няма, а той се етнизира по политически причини.

„Когато вътрешният министър насъсква хората да отидат пред турското посолство, как ние точно да успокоим тона? Току-що го видяхме и снощи гледахме репортажи. Вие знаете ли какво значи да се викат посланици? Само, за да спечелите шепа скинхетове и националисти, изгубихте първо българските демократи, след това изгубихте българските социалисти и либерали, защо съветвате президента така?!“, обърна се Андреева към опонента си в студиото. На опита на водещите да успокоят напрежението между двамата с напомнянето, че в Турция на българските турци, които не знаят български, друг им помага да гласуват, Андреева коментира, че това е резултат от прокуждането им преди 30 години.

„Навсякъде в чужбина имаше реклама за изборите. Може би проблемът е технически. Против съм, когато се бият български граждани на границата, възрастни жени. Против съм, когато се налага езикът на омразата. Българският вътрешен министър насъска хората. Говорители на действащ президент като Мая Манолова представиха нещата така – „Български генерал срещу турската държава“. Когато в Турция има милиони бежанци, които всеки момент могат да бъдат пуснати по каналите, ние само заради едната изборна победа на български генерал, който между другото каза снощи, че Крим е руски и признава правото територии да бъдат анексирани насилствено, изведнъж да се скараш със съседа?! Националната сигурност е застрашена с този тон! Това е риторика на Възродителния процес! България има българи, които са мюсюлмани, евреи, християни. Разбирате ли, че всички сме българи? Разбирате ли, че това е нацията, а не наши и ваши!“, настоя Андреева в хода на дебата. Политологът Слави Василев си позволи да я попита кой й е дал мандат за това да „повтаря опорките на ГЕРБ“, на което получи неочакван и за него отговор.

„Имам мандат от българските турци, затворени в „Белене“ по време на Възродителния процес. Знаете ли, че тогава „Белене“ се отваря наново?!“, припомни на зрителите Андреева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп