Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанов: Да се запитаме защо Румен Радев толкова настояваше за „Грипен“

Политика

Цветанов: Да се запитаме защо Румен Радев толкова настояваше за „Грипен“

Цветанов: Да се запитаме защо Румен Радев толкова настояваше за Грипен - Tribune.bg
Снимка:

"Таен арест" няма, адвокатската защита не се нарушава по никакъв начин, категоричен заместник-председателят на ГЕРБ

Решението за изтребителите за българската армия е експертно. Предстои съгласувателна процедура и в началото на януари дебатът ще бъде приключен в НС. Изборът за Ф-16 е най-доброто от стратегическа гледна точка и от гледна точка на националната сигурност. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред bTV.

Вчера стана ясно, че се препоръчва закупуването на F-16 от САЩ. Такъв многоцелеви изтребител е оборудван с последно поколение радар и въоръжение, се посочва в доклад на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор. Той вече е внесен в Министерски съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на икономиката Емил Караниколов.

Днес Цветан Цветанов припомни, че президентът Радев на практика е взел еднолично решение по време на служебното правителство в полза на "Грипен". Ф-16 е на въоръжение в почти всички държави-членки на НАТО и е съвместим за съвместни операции със съюзниците ни, обясни Цветанов и зададе въпроса защо Радев е настоявал така за „Грипен“. „Припомням, че в Чехия, в Словакия имаше съмнения за корупция при сделки с "Грипен" и там имаше протести дори, а сега се довършва сделка за Ф-16", заяви Цветанов.

Той коментира и темата с така наречения „таен арест“. Преди ден президентът наложи вето и върна за ново обсъждане в Народното събрание законопроекта за промени в Наказателния кодекс и по-специално два текста от преходните разпоредби, с които се правят промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Става въпрос за въпросното отлагане на уведомяването при задържане, което се предвижда до 48 часа.

"2014 г. след терористичния акт в Париж всичките европейски държави приеха тази директива. От 2018 г. тече наказателна процедура към страната ни. Никъде не се говори за „таен арест”. От самото начало на задържането непълнолетният има възможност да се възползва от правна защита. Това, което направи работната група и парламентът е да изберем максимално най-либералния подход, за да бъде съотносим към националното законодателство. В европейската директива дори се предвижда ограничаване на адвокатската защита, при нас няма такова нещо“, обясни Цветанов. Преди дни и главният прокурор Сотир Цацаров направи същия коментар за адвокатската защита, като увери, че тя няма да бъде нарушена по никакъв начин.

„От самото начало задържаното лице има възможност да се възползва от правна защита. А що се отнася до информирането на най-близкия кръг: ако имаме дете, съпричастно към терористичен акт, ако някой от родителите го е включил в схема за наркотици-какъв е проблемът да се възпрепятства информация в случая", допълни Цветанов. И уточни, че става въпрос само за тежки престъпления. "Всичко, което правим е, за да защитим българските граждани и сигурността на държавата. Човешките права не се нарушават", категоричен беше той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети