Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанов към Нинова: Не се заигравайте с етническата толерантност и мира в България

Политика

Цветанов към Нинова: Не се заигравайте с етническата толерантност и мира в България

Цветанов към Нинова: Не се заигравайте с етническата толерантност и мира в България - Tribune.bg

Интернет неволи докараха червения Таско Ерменков в НС

Амнистия за задълженията на всички вероизповедания до 31 декември 2018г. се предвижда с промени в Закона за вероизповеданията, който в петък ще се гледа в пленарна зала, потвърдиха от ГЕРБ и ДПС. Върху това се фокусира и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която ги заподозря в сделка. Според нея ГЕРБ опрощава дълговете на Мюфтийството срещу подкрепата на ДПС за отхвърлянето на ветото на президента.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че не би искал вероизповеданията в България да се противопоставят. Според него натрупаните задължения от Мюфтийството са 8 млн. лв., но Министерството на финансите ще подготви по-точни данни.

„ Това са отново фалшиви новини и неистини, които могат да се тиражират в публичното пространство от лидера на българската опозиция. Искам да заявя категорично, че във всички консултативни съвети по национална сигурност, където сме участвали заедно, е присъствала и Корнелия Нинова, както и нейният неформален лидер, който е президент на страната Румен Радев“, заяви Цветан Цветанов.

Той не пропусна случая да попита Корнелия Нинова защо прави изказване от „Позитано“ 20, когато парламентът има редовно заседание.

„Не искаме политически лидер, независимо дали това е Корнелия Нинова, да поставя мира в България на карта, заигравайки се с етническата толерантност и решенията, които взима българският парламент, свързани с вероизповеданията в страната. Това създава предпоставки за нарушаване на националната сигурност на страната. Ако Корнелия Нинова иска да играе и по тази линия, тя е в правото си, но означава, че се заиграва с нещо много опасно за обществото и за страната“, предупреди Цветанов.

От ДПС бяха по-лаконични.

„Много преигравате, г-жо Нинова“, обърна се към лидерката на левицата Йордан Цонев от ДПС. Той риторично попита колегите си: „Поставя ли тя днес националната сигурност над партийния интерес? Не разбира се“.

Той призна, че Мюфтийството има публични задължения, които са от начислени, но невнесени осигуровки. Освен това свещенослужителите, получавали заплати от Република Турция, нямат такива за януари и февруари, защото в Закона за вероизповеданията не е посочен титулярът на съответното вероизповедание, който ще получи субсидията.

„Финансирането на Главно Мюфтийство в частта на заплатите не е частен партиен въпрос на ДПС, и г-жо Нинова добре е да отидете при президента и да го питате този въпрос от национална сигурност ли е, или е договорка на ДПС“, призова Йордан Цонев.

От БСП отрекоха лидерката им да е взривоопасна за националната сигурност. Соцдепутатът Таско Ерменков се отби да прочете парламентарната си поща и коментира, че Йордан Цонев е обърнал акцентите в изказването на Нинова и не е бил конкретен.

„Ние казахме, че има сделка не по финансирането. Сделката е по параграф 4-ти от Закона за изменение и допълнение на закона за вероизповеданията, където черно на бяло е написано, че еднократно се отменят задълженията на всички вероизповедания до 31 декември 2018г., а те за БПЦ са няколко хиляди, а на Мюфтийството – над 10 млн. лв. Така че правете си сметка има ли сделка, или няма“, уточни Ерменков.

Той призна, че една пета от съпартийците му настояват партията да се върне в парламента, но в БСП решенията се вземали с гласуване и един път взети тези решения, се изпълняват. Ерменков отрече да има драма или бойкот в поведението на депутатите от БСП.

Автор: Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати