Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанов: През 2012 г. Радев каза, че F-16 са най-добрите, а сега говори за лобизъм

Политика

Цветанов: През 2012 г. Радев каза, че F-16 са най-добрите, а сега говори за лобизъм

Цветанов: През 2012 г. Радев каза, че F-16 са най-добрите, а сега говори за лобизъм - Tribune.bg
Снимка:

Процедурата за избор на нов изтребител е възможно най-прозрачната

Това е най-прозрачната възможна процедура, защото имаме работна група, имаме доклад, има решение на министерски съвет, ще има дебат в парламента, с който да се даде мандат на правителството за преговори. Всичко, което бе извършено като една прозрачна процедура, дава една по-голяма увереност за взимане на правилно стратегическо решение. Това посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред Нова ТВ.

 Той заяви и увереност, че при преговорите цената, която се предлага в момента от САЩ, ще бъде намалена.

„Всяко решение, което се взима за модернизацията на страна членка на НАТО и ЕС, винаги накрая е политическо. Но са важни какви са параметрите. В момента имаме самолет, който се предлага, но той има цялата конфигурация със съответното въоръжение и може да се интегрира и да подпомогне нашата национална сигурност, така също и да се използва в европейски мисии и такива на НАТО“, обясни Цветанов. Той посочи и че в държавите членки на НАТО при 10 на въоръжение е F-16, само в две държави –  Унгария и в Чехия - се използва "Грипен". Освен това, ако страната ни избере "Грипен", ще трябва да търси и трета държава, от която да закупи въоръжение и да извади лицензи.

„Ако от президентството говорят за лобизъм и за пари, попитайте ги тях. Няма външнополитически натиск. Има сблъсък на прозрачността на процедурата, която прави правителството и от другата страна решение, което беше взето на тъмно, непрозрачно, прекалено бързо от служебния кабинет, назначен от Румен Радев. Защо президентът и назначеният от него кабинет, взеха това решение, без да имаме редовен кабинет, работещ парламент?“, категоричен е Цветанов. 

„2012 година в интервюта тогавашният главнокомандващ на ВВС Румен Радев заявява, че най-добрите са F 16. Знаете какви интервюта излязоха и в последните дни. Как така през 2012 г., когато отиваш и се запознаваш с "Грипен", пише докладите към Орешарски за "Грипен". И след това ще говори Румен Радев или негови хора за лобизъм. Никой в правителството не е писал никакви справки, за да подготви когoто и да било“, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ.

Той коментира и темата с напрежението във Войводиново.

„30 години има политика, която не води до реалната интеграция на ромите. Това, което сега е заложено в програмата на кабинета, е най-важното – образованието“, заяви Цветанов.

„Над 22 хил. деца успяха да се върнат в образователната система, това е политиката, която може да им даде професионална реализация, а не да се превръщат в престъпници. В Смилян имаше прекрасни деца, една част бяха ромчета, които имаха желание да се образоват и да намерят професионална реализация. Нямаше проблем с тези деца“, сподели още той.

По думите му случаят с Войводиново се използва за политически цели и призова политическите партии да не хвърлят вината само върху една партия.

„Ще се търсят възможните инциденти, за да се провокира обществено недоволство, защото идват избори“, заяви Цветанов. Той призова да се дават положителни примери, на роми, които са се реализирали, по повод на информацията, че се готвят протести пред Министерски съвет.

Цветанов не разкри и кои ще са кандидатите на ГЕРБ за европейските и местните избори.

„За разлика от БСП, в ГЕРБ има процедури, а не като Корнелия Нинова, която казва дали Сергей Станишев ще е в листата за евроизборите“, заяви той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира, че в края на февруари, началото на март се очаква да започнат и номинациите за кандидатите на партията. Той разкри и че ще има нови лица.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

К.Анкова Говори каквото му кажат на този псевдо президент
14.01.2019 10:57 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети