Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанов за ветото на Радев: Президентът си позволява да лъже

Политика

Цветанов за ветото на Радев: Президентът си позволява да лъже

Цветанов за ветото на Радев: Президентът си позволява да лъже - Tribune.bg
Снимка:

Ще подкрепим Закона за вероизповеданията, заплатите на служителите трябва да идват от държавата

„Президентът казва, че е нарушен и липсва съдебен контрол. За първи път президентът изпада в ситуация да заявява лъжа и твърдение, което изобщо не отговаря на истината. Съдебният контрол остава, дори става много по-достъпен за гражданите. Вече се въвежда възможност да има тричленен състав, който да събира доказателствата по дадено обжалване на ЦИК.” Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред NOVA телевизия ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс.

"Другият дебат беше, че ние сме нарушили това, което е било досега със взимането на решение на ЦИК с две трети мнозинство. Единствената институция, която може да каже дали едно решение е законно, е съдът", отчете Цветанов.

За преференциите, Цветанов заяви, че няма нарушаване на изборни правила. „България е приела пропорционалната система, а преференцията в нея, е въпрос на решение на парламента. Ние направихме преференцията да бъде 7%, а през 2007 г. беше приета на 15%", припомни той.

"Това, което ние правим, е да работим в парламента и българското правителство да реализира добрите политики. Къде са БСП?", попита левицата Цветанов.

„Ще подкрепим Закона за вероизповеданията. Знам, че това ще бъде основната опорна точка на БСП”, допълни той. По думите му мотивите за приемането са единствено да бъде ограничено външното финансиране. В момента задълженията на всички вероизповедания са около 8,2 милиона лева.

"Аз съм максимално обективен човек. Последният КСНС беше на 17 април 2018 г. Близо 11 месеца нямаме такъв съвет. На всеки три месеца трябва да има такива заседания. Първоначалният проект беше да се ограничат изцяло външните дарения, за да няма външно влияние. Имаше несъгласие от БПЦ за начина, по който се ограничаваше възможността за получаване на дарения. Имаше специална среща с премиера Борисов и църквата, доколкото си спомням БСП ги нямаше. И това е направено в законопроекта, ние сме изпълнили ангажимента си. Държавата направи това, че заплатите си служителите да получават от държавата, не от трети страни, извън България", коментира още Цветанов предстоящите дебати по Закона за вероизповеданията. 

Говорим за теми свързани с националната сигурност, подчерта той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп