Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветлин Йовчев: Френското предложение е добро, сега натискът е РСМ да извърши промени

Политика

Цветлин Йовчев: Френското предложение е добро, сега натискът е РСМ да извърши промени

Цветлин Йовчев: Френското предложение е добро, сега натискът е РСМ да извърши промени - Tribune.bg
Снимка:

При едно служебно правителство на Радев може да има смекчаване на отношението към Русия, смята бившият председател на ДАНС

Изхождайки от позициите на президента Румен Радев до момента, е възможно да има смекчаване на отношението към Русия при едно служебно правителство. Това коментира в „Офанзива с Любо Огнянов” бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

По думите му президентът открито се противопостави на даването на военна помощ на Украйна и е бил по-скептичен и умерен по отношение на решаването на газовите въпроси.

„Не чух да имаме дългосрочни договори за газ. Това, че е дошъл един танкер, ще дойде втори и трети - не решава въпроса. Ще се сблъскаме с тежък проблем в енергетиката. Не виждам да е работено в посока да се намери решение”, смята бившият председател на ДАНС.

Друг проблем, според него, са и високите нива на инфлация. По думите му вече влизаме в състояние на стаклация със свиване на икономиката и същевременно висока инфлация.

„В последните месеци на управлението се сблъскахме с тежък ляв популизъм по отношение на социално-икономическата политика и десен популизъм за отношенията към Северна Македония”, коментира Йовчев.

Темата Северна Македония

Йовчев попита дали България има дефиниран национален интерес по отношение на РСМ. „Нашият интерес е Северна Македония да стане част от ЕС. И това нещо трябваше да се говори и да се обясни на хората защо е важно, ако РСМ стане част от Евросъюза”, подчерта той. По думите му в българското общество има обида от отношението на македонците към България. „Когато се взимат такива решения, трябва да се опитаме да не влагаме емоции. Дали е защитен българският интерес - мисля че френското предложение е добро”, отчете бившият председател на ДАНС.

По думите му сега натискът ще се пренесе към Северна Македония. „Трябва да има натиск те да извършат промени, за да отговорят на европейските изисквания. Основният проблем е, че в РСМ има насадено враждебно отношение към България. И то е на основа на манипулиране и изопачаване на историческата истина. Това е опасно и рефлектира върху правата на българите там”, уточни той.

И подчерта, че Русия няма интерес от интеграцията на Западните Балкани към ЕС. „Евросъюзът бърза, защото в момента, в който стартира процесът на присъединяване ще се появят лостове в ръцете на европейските институции, с които те ще съумяват да влияят върху македонската позиция”, каза Йовчев.

Според него поведението на Еди Рама е било неприемливо, защото не може да има такъв политически език.

Сценариите и сценаристите на властта

Бившият председател на ДАНС смята, че колкото по-слаба е демокрацията, толкова повече има задкулисни връзки и неявни сценаристи на процесите. „Не съм имал големи очаквания за продължителността на това правителство. Имаме четворна коалиция от съвсем разнопосочни обекти, споделящи различни виждания, политики и идеология. Говоря основно за БСП и ДБ. Другите два политически субекта бяха с неясна политическа идеология”, е неговото мнение. Той очерта конфликта между ПП и ИТН, която оцени, че е тлеел дълго време. „До голяма степен допринесе инфантилното политическо поведение и на двете партии. Неспособността да оцениш какви ще бъдат последиците от собствените ти действия. Все едно имахме деца, които играят в пясъчник”, смята Йовчев.

На мнение е, че да се направи правителство в настоящия състав на парламента е изключително трудно и безсмислено, защото този кабинет ще изкара малко време и ще трябва да понесе тежка политическа отговорност.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети