Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветозар Томов: В най-лошия случай няма да стигат 50 машини

Политика

Цветозар Томов: В най-лошия случай няма да стигат 50 машини

Цветозар Томов: В най-лошия случай няма да стигат 50 машини - Tribune.bg
Снимка:

ЦИК ще подготви екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините

В най-лошия случай няма да достигат 50 машини за вота, остава проблемът за осигуряване на второ устройство в най-многолюдните секции. Това стана ясно от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов в ефира на NovaNews.

Той разкри, че ще има извадково броене на отрязъците от хартиените бюлетини, за да се види дали има нарушения при машинното гласуване.

Преговорите с новата фирма продължавали по друга процедура, обществената поръчка с пряко договаряне е спряна.

„Логистиката и софтуерното обслужване на 9600 машини, закупени през февруари са предмет на нова процедура, чиито преговори са започнали днес“, добави Томов.

По думите му 4,350 млн. е максималната цена по договора със „Сиела Норма“, те са за софтуерна подготовка за два вида избори – парламентарни и местни. Също и за логистиката в страната и извън нея.

„Машините са пломбирани със софтуер за изборите, а някой се е опитал да я манипулира, тя ще бъде разпломбирана, не е възможно да се използва машина, обект на вмешателство, ако това се е случило, тя ще се изключи", каза говорителят на ЦИК.

ЦИК и „Смартматик“ преговарят за допълнителните 1500 машини, „Сиела Норма“ няма да бъде посредник.

"Доставчикът ще бъде директно „Смартматик“. Ще бъде подготвен екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините, това ще се случи най-рано за президентските избори", обясни Томов.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети