Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Учредява се български ВиК холдинг ЕАД-София

Политика

Учредява се български ВиК холдинг ЕАД-София

Учредява се български ВиК холдинг ЕАД-София - Tribune.bg
Снимка:

ВиК холдинг ЕАД-София ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие

Учредява се български ВиК холдинг ЕАД-София, с първоначален капитал от 1 млрд. лева, съобщи регионалният министър Петя Аврамова преди заседанието на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

„Той ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 г. по бюджета на МРРБ“, допълни тя.

Министър Аврамова уточни, че холдингът ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие и ще има двустепенна система на управление: Надзорен и Управителен съвет. Членовете - 5 на брой, ще бъдат избирани от министъра на регионалното развитие, а членовете на Управителния съвет – 3 на брой, ще бъдат избирани от Надзорния съвет.

Българският ВиК холдинг ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура.

„Предвижда се в срок до 6 месеца след учредяване на „Български ВиК холдинг“ ЕАД - София акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат внесени капитално чрез апортна вноска. С техния размер ще бъде увеличен капиталът на компанията. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството“, допълни тя.

Не се предвижда Холдингът да упражнява правомощията на възложител по обществените поръчки в изпълнение на дейностите, предвидени във вече сключените договори за безвъзмездна финансова помощ.

„Подкрепяме предложението за създаването на ВиК-холдинг. Това е навременна мярка“, допълни министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че има маса градове, които не са искали да се включат в проектите. „Перник много отдавна трябваше да привърши водния цикъл“, добави Бойко Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети