Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Украинското посолство: Политиците в България да не използват войната за политически цели

Политика

Украинското посолство: Политиците в България да не използват войната за политически цели

Украинското посолство: Политиците в България да не използват войната за политически цели - Tribune.bg
Снимка:

Посолството на Украйна у нас излезе с декларация, с която призовава всички официални лица и политически сили в България да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели. В същото време Димитър Стоянов, секретар по отбраната на президента, критикува служебния премиер, че е поел ангажимент във Вашингтон, че помощта от България за Украйна ще е в размер на 157 млн лв., без да има одобрението на парламента.

В позицията на посолството се казва, че Украйна изразява благодарност към българския парламент и правителството за оказаната до момента подкрепа, но не споменава президента Румен Радев. Позицията е публикувана на фона на отказа му да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон заради позицията на правителство в подкрепа на Украйна.

"Украйна високо оценява и е благодарна на Република България, Народното събрание и Правителството за взетите решения в подкрепа на Украйна и за цялата оказана политическа, финансова, енергийна, хуманитарна и отбранителна практическа помощ. Това е значителен принос за нашата съвместна победа, потвърждаване на исторически приятелски украинско-български отношения и взаимопомощ в трудни времена", се казва в позицията.

"Украинците всеки ден плащат най-ужасната цена за спирането на агресора. Призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават подстрекаване към подкрепа на държавата агресор. Забавянето или ограничаването на предоставянето на необходимата помощ за Украйна няма да доведе до мир, а до повече жертви и до приближаване на фронта към границите на ЕС", гласи посланието на украинското посолство.

В него се допълва, че увеличаването на отбранителната помощ за Украйна ще помогне за укрепване на сигурността в целия регион, за възстановяване на зачитането на международното право и ще доближи справедливия мир.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети