Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ултиматум от Русия: Митрофанова плаши със скъсване на дипломатическите отношения и затваряне на посолството

Политика

Ултиматум от Русия: Митрофанова плаши със скъсване на дипломатическите отношения и затваряне на посолството

Ултиматум от Русия: Митрофанова плаши със скъсване на дипломатическите отношения и затваряне на посолството - Tribune.bg
Снимка:

Русия постави ултиматум на България. Посланичката на страната Елеонора Митрофанова е била в МВнР, където е връчила вербална нота, в която има ултиматум до 1 юли в 12 часа на обяд да се вземе решение – отмяна на изгонване от България на 70 служители в мисията на Москва или късане на дипломатическите отношения и затваряне на посолството. 

„Смятаме обявяването на персона нон грата и неприемливи лица на 70 служители на руското посолство за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт”, се казва в нотата.

От външно министерство потвърдиха, че Митрофанова е била приета във ведомството. 

Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, пишат от МВнР. 

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.

България и Руската федерация нямат споразумение за броя на дипломатическите служители, които да работят в двете държави, твърди bTV на база високопоставени дипломатически източници.

Вследствие руснаците сами са взели решение да увеличат своите хора в мисията в София.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети