Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Унгария плаши с вето за Шенген, ако България не премахне таксата за руския газ

Политика

Унгария плаши с вето за Шенген, ако България не премахне таксата за руския газ

Унгария плаши с вето за Шенген, ако България не премахне таксата за руския газ - Tribune.bg
Снимка:

Унгария е изпратила официално съобщение до България, че ако страната ни не премахне таксата за пренос на руски газ, Будапеща ще наложи вето за присъединяването ни към Шенген. Това обясни премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за причината за решението на българските власти таксата да бъде отложена.

„Решихме да не рискуваме в този момент с важни, макар и не бих казал, решаващи стъпки по отношение на Шенген“, посочи той пред журналисти в Брюксел преди Срещата на върха.

Стратегията на българското правителство е да преговаря за сухопътните граници.

„Подготвили сме вече предложение, видял съм го, ще го изпратим на Австрия, ще използваме и Европейската комисия като медиатор“, допълни Денков

„Това, което не искаме, е да оставаме заложници с решения, които нямат общо с общата логика за развитие на ЕС. Това, което се опитваме да избегнем, е необходимост отново да влизаме в решение на Европейския съвет, което да изисква единодушие“, посочи премиерът.

„За бюджета приоритетите са ясни – миграцията е единият приоритет. Другият приоритет е Украйна, разглеждаме помощта за Украйна като помощ за Европа и в частност за България. Ясно беше казано, че след Украйна може да има и следващи държави, това трябва да го помним“, каза Денков. Помощта за Украйна е решаваща за общата политика за Европа, България може да помогне с ясни аргументи.

По повод статията на „Политико“, министър-председателят посъветва да се прочете цялата, за да се разбере, „че България е една от странаите, която попада в този набор от нарушения. Те обаче са нарушения на танкерни компании и търговци, за да избегнат тези санкции. България има разрешение от ЕК да действа така. Няма лесен начин за налагане на санкции. Как да ги спираме тези танкери с военни танкери ли? Смисълът на статаията е да се покаже, че има как да се заобикалят санкциите“, заяви още Денков.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети