Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Управителят на БНБ: Риск и последствия за банковата ни система ще има при неспазване на санкциите на САЩ

Политика

Управителят на БНБ: Риск и последствия за банковата ни система ще има при неспазване на санкциите на САЩ

Управителят на БНБ: Риск и последствия за банковата ни система ще има при неспазване на санкциите на САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Към момента реален риск за банковата ни система няма, БНБ и финансовите институции бяха добре подготвени за ситуация, подобна на тази със списъка „Магнитски”. Това каза управителят на българската народна банка Димитър Радев пред парламентарната комисия „Магнитски“. По думите му превантивните мерки са взети далеч преди публикуването на списъка, а текстовете бяха еднозначни -  при налагане на санкции от САЩ банките ще се придържат към тях и ще ги прилагат.

„Неспазването на санкциите може да имат тежки последствия за банковата система“, каза той.

Радев даде пример с латвийска банка, която на 13 февруари 2018 г. например САЩ включва в списъка „Магнитски“, защото не спазва санкции, свързани със Северна Корея.

В рамките на 10 дни банката беше обявена в несъстоятелност.

„Това е пример за тежки санкции, които не могат да бъдат по възможностите на нашите банки. Това е основната причина да се приемат тези превантивни мерки. Размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица у нас, е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките. Кредитите на лицата общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева, а това е дял от 0,017 %“, обясни главният гуверньор.

Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0.029%, обяви Радев.

„Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем, свързан със списъка „Магнитски”. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система“, подчерта шефът на БНБ.

„Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки“, каза още Радев.

От своя страна министърът на правосъдието Янаки Стоилов, който също се изслушва в Комисията заяви, че не е искал информация от Иван Гешев – „Не съм искал информация и съм се въздържал да отправям писма към главния прокурор за информация за разследвания по повод неправомерни действия на лица от списъка „Магнитски”, тъй като е вероятно да се даде отговорът, че прокуратурата не дължи информация по конкретни дела. Нямам фактически данни за такъв род досъдебни производства“, добави Стоилов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети