Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скандал между БСП и ГЕРБ за съдържанието на учебниците

Политика

Скандал между БСП и ГЕРБ за съдържанието на учебниците

Скандал между БСП и ГЕРБ за съдържанието на учебниците - Tribune.bg
Снимка:

Демокрацията е отнела много на Корнелия Нинова, но дава много на младите хора, отговориха от ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува от трибуната управляващите, като изтъкна, че в учебниците имало шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата. Тя даде пример с поемата „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „По жътва“ на Елин Пелин и „Българският език“ на Иван Вазов. По думите й в учебника за 7 клас предимства на българския език звучат така - „докато пътуват, българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разберат".

„Заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината“, призова соцлидерката.

„Демокрацията е отнела много на Корнелия Нинова, но дава много на младите хора“, отговори й Милена Дамянова от ГЕРБ в декларация от името на група. Тя изтъкна успехите на образователната ни система през тази и миналата година.

„Факт е, че дистанционното обучение, което върви в момента постави България на едно от челните места по образование, защото много европейски държави в момента си предават домашни и изобщо не могат да говорят за обучение в електронна среда. Факт е, че именно българските учители извършиха революция в българското образование, за което безкрайно им благодаря. Факт е, че родителите станаха партньори и участници в образователния процес. Нещо, за което всички ние работим от десетилетие“, подчерта Милена Дамянова. За да опровергае соцлидерката, че образованието ни е изправено пред провал, депутатката от ГЕРБ уточни, че управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е вложило в сектор образование над 1 млрд. лв. – за инфраструктура и заплати на учителите.

„Единствено по време на управлението на Орешарски за последните 10 години имаме 0 % увеличение на заплатите на учителите. Ще ви кажа средствата за заплати през 2021 г. 360 млн. допълнително. 450 лв. е минималната заплата на учителите в началото на управлението на ГЕРБ 2009 г., а днес вече тази минимална заплата е 1260 лв.", уточни председателят на Комисията по образование Милена Дамянова.

По думите й именно това управляващо мнозинство е заложило в учебните програми в учебниците изучаването на историята на комунизма.

„Нещо, което дължим на българските деца, на новите поколения, защото историята трябва да се познава. Това е нещо, за което се борим от години. Знаем, че демокрацията ви е отнела много, но и на тези млади хора, които днес имат възможността да присъстват на нашето заседание, дава много", подчерта Дамянова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

кесо Аз викам коги БСП/БКП вземат властта кака ви Курни Праноята, като "доказан експерт" по всички съществуващи и все още несъществуващи науки да земе да напише нови учебници за всички класове та един път завинаги в България да има "единна система" на образование - "курнилиум" /на името на кака ви Курни де/. А не като сега, всеки пише, издава и никаква единна "образователна система", докато "курнилиумът" ще бъде истински "революционен скок" и шъ учудим света с него /мале, мила/. Курни, сядай да пишеш, че тая работа само тебе чека, нема кой друг.
10.02.2021 14:01 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети