Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Управляващите „ремонтират“ бюджета между двете четения, за да потушат назряващите протести

Политика

Управляващите „ремонтират“ бюджета между двете четения, за да потушат назряващите протести

Управляващите ремонтират бюджета между двете четения, за да потушат назряващите протести - Tribune.bg

Каримански увери, че пари ще бъдат отделени за БАН, полицаи и пожарникари

Повече пари за наука и иновации, както и за полицаите и пожарникарите. Това обещават управляващите с промени на проекта за бюджета за 2022-ра, които ще бъдат обсъдени между първо и второ четене. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на комисията по бюджет и финанси в НС и депутат от ИТН Любомир Каримански. Според него повече средства са предвидени и за увеличение на бюджета за БАН и за музейните работници. Така исканията им ще бъдат удовлетворени и няма да се стигне до протести.

„Бъдещето е на иновациите, но ако ние ще вдигнем техния бюджет трябва да бъде обвързано с качествените показатели за ефективност. Ще предложим 20 милиона повече, което почти на 100 % удовлетворява исканията им. Примерно ще има изискване – ако се вдигнат сега заплатите им, ние искаме 20 иновативни проекта, които реално могат да бъдат вкарани в икономиката“, подчерта Каримански. 

Увеличението за униформените още е в процес на преговори.

„Искам да съм сигурен, че полицията и пожарникарите са информирани за това какъв е бюджетът точно и ясно, и го разбират. Те не са съвсем наясно. Много се увеличават парите за дрехите. За заплатите ще се водят някакви разговори“, посочи той.

Каримански каза, че иска да предотврати още една стачка, а именно на музейните работници. „Увеличаваме и там парите, не с колкото те биха искали, но предложението им ще бъде удовлетворено наполовина“.

Таксиметровите шофьори също щял да им да се реши въпросът с патента, но ще се съкрати бюджета на БНТ.

Депутатът от ИТН отрече актуализацията на бюджета през лятото да е „голямо харчене”.

„Трябва да видим капиталовите разходи до каква част се осъществяват. Ако не се осъществяват – ще намалее и дефицитът", подчерта Каримански. Той отхвърли обвиненията, че са предвидени много харчове за социални разходи и бюджетът е разточителен.

„От опозицията съм получил само вчера 12 предложения за увеличение на Закона за ДОО в социалната част – и за пенсиите, и за личните асистенти и други пера”. И допълни: „В пенсионно-осигурителната система няма реформи. Това, което трябва да се промени в бюджета между първо и второ четене – това, което искам да виждам повече е думата „реформа”. Искам задълбочена реформа в социално-осигурителния модел на България, така че според приноса – да бъде и осигуряването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме проблема, защото се задълбочава”. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати