Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Управляващите възнамеряват да сливат общини

Политика

Управляващите възнамеряват да сливат общини

Управляващите възнамеряват да сливат общини - Tribune.bg
Снимка:

Инициативата е на ПП, но ще се обсъди на коалиционен съвет

Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините да бъде намален, а мандатите на кметовете и общинските съветници - ограничен до два. Това съобщи в Смолян председателят на парламентарната Комисия по регионално развитие Настимир Ананиев, цитиран в БНР.

„Тези две наши инициативи са свързани със законодателство и трябва да бъдат обсъдени на коалиционно ниво”, поясни той. 

„Окрупняването на общините е всъщност за повдигане на административния капацитет и също така е свързано с факта, че, за съжаление, и населението намалява – знаете, че имаме официално преброяване, което ще излезе като информация през октомври месец, и на база на него, и на база анализ на финансовите обстоятелства във всяка една община, също така общините, където Общината е най-големият работодател, за мен са неработещи”, добави народният избраник.

По думите му трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на гражданите в тези общини и с друга цел –„ да вървим към децентрализация, защото как може да децентрализираме една община, която например е в технически фалит”, коментира Ананиев.

Според него мандатността на кметовете и общинските съветници също е важна тема:

„Тъй като в България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията обикновено на общи софри  - какво да се случва в самата община. Трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим”.

Идеята за окрупняване на общините ще се обсъди на коалиционен съвет.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети