Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Урсула фон дер Лайен в София: Лично ви благодаря за подкрепата, която ми дадохте

Политика

Урсула фон дер Лайен в София: Лично ви благодаря за подкрепата, която ми дадохте

Урсула фон дер Лайен в София: Лично ви благодаря за подкрепата, която ми дадохте - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът похвали българските граничари, че сме забравили мигрантите по улиците

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия /ЕК/ Урсула фон дер Лайен. Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите-членки на Европейския съюз /ЕС/ преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение от Европейския парламент

"В България виждам колко големи са инвестициите в университети и училища и виждам, че икономиката има растеж - има най-висок ръст на БВП за всички времена. Имате такива прекрасни постижения в заеостта, знам че имате бюджетен излишък. Виждам една страна, която е готова за бъдещи инвестиции", каза председателят на ЕК.

„Чест и удоволствие е, че съм тук. Лично ви благодаря за подкрепата, която ми дадохте. Знаете миналата седмица и днес разговарям с кандидатите за членове на европейската комисия. Ще се срещна с министър-председателя, за да разбера какви са вашите приоритети и очаквания, за да обединим усилията си. За мен е важно да се постигне баланс в ЕС“, подчерта новоизбраният председател на ЕК. Като свои приоритети Урсула фон дер Лайен посочи дигитализацията, демографските проблеми, да се инвестира в образованието, в иновации.

„Била съм министър на труда и знам много добре. Страните, които работят за бъдещето си, инвестират в иновации. Важно е да дадете перспектива за младото поколение. Гледам напред. Очаквам да работим заедно, очаквам добри предложения, за да се придвижи напред икономиката“, увери българския премиер председателят на ЕК.

Министър-председателят Бойко Борисов сподели в отговор, че всички българи с нетърпение са очаквали да видят Урсула фон дер Лайен у нас, макар да са изненадани сега, че посещението се е случило много бързо. Той подчерта и заслугата на страната ни да очертае нови политики и перспективи пред ЕС с успешно проведеното българско председателство на Съвета на Европейския съвет миналата година.

 „Не случайно Берлинския процес беше даден догодина на нашата страна. Очаквам пак да се видим. Това са резултати от много лидерства на много нива, на българите, които участват в европейския процес. Много хубаво сте схванали нашия потенциал. Искаме да работим за цифровизацията. Много българи отидоха на запад, а сега Западът трябва да инвестира в повишаване капацитета на българите“, изтъкна премиерът Борисов. Той, обаче, апелира към медиите да не се спекулира с ресори на бъдещите еврокомисари.

„Не случайно говорим за дигитализация, защото в сравнение с Китай и САЩ сме на дъното, не само България, а и Европа. Трябва да се инвестира. Опазването на околната среда, трябва да работим САЩ да се върнат в Парижкото споразумение. Българите забравиха какво е да имаш мигранти по улиците. Нашата добра работа и с Турция помогна за това. Надявам се следващата седмица да се подпише и „Балкански поток“, допълни премиерът.

Като домакин той похвали пред Урсула фон дер Лайен полицаите и криминалистите, които вчера разкриха случая "Негован".

„Искам да ги поздравя. За първи път първо намерихме убийците, преди да намерим жертвите", обясни Борисов.

"Аз ви обещавам, че тя пак ще дойде в България. Ще бъдем любезни, докато си подреди екипа“, завърши министър-председателят Бойко Борисов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати