Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Увеличават с двама зам.-министрите на здравеопазването заради COVID-19

Политика

Увеличават с двама зам.-министрите на здравеопазването заради COVID-19

Увеличават с двама зам.-министрите на здравеопазването заради COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

На правителственото заседание одобриха и до 14 млн. лв. за закупуване на ремдесивир

Правителството прие изменения и допълнения на Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването. Изменението на Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването е свързано с увеличаване на числеността на заместник-министрите в политическия кабинет към министъра на здравеопазването с още двама, които да подпомагат министъра при осъществяването на дейностите за ограничаване разпространението на заразата от COVID-19. Целта на структурната промяна е засилване на създадената организация за ограничаване на разпространението на COVID-19. Предложеният проект няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, съобщиха от Министерския съвет.

Днес на правителственото заседание бяха одобрени и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер на 6 374 930 лв. Средствата са предназначени за осигуряването на допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа (ESI), което би осигурило възможност за по-добър достъп на страната до необходимите ваксини в условия на недостиг във връзка с пандемията от COVID-19.

С друго правителствено постановление по бюджета на МЗ се одобряват допълнителни разходи за настоящата година в размер до 14 млн. лв. Средствата са предназначени за закупуване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на COVID-19. Предвид извънредните обстоятелства в условията на усложнена епидемична обстановка от COVID-19 се налага своевременното осигуряване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир). С допълнителните средства ще се закупят още 17 280 флакона от лекарствения продукт за периода ноември-декември 2020 г.

С оглед на голямата обществената значимост и с цел да бъдат информирани народните представители, Министерският съвет прие също така решение за предложение до Народното събрание за одобряване на сключените договори за покупко- продажба и доставка на лични предпазни средства, медицински изделия, тестове за диагностика и лекарствени продукти във връзка с пандемията от COVID-19.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети