Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Увеличават наказанията за домашното насилие (ВИДЕО)

Политика

Увеличават наказанията за домашното насилие (ВИДЕО)

Увеличават наказанията за домашното насилие (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ внесе предложения за поправки в НК, които ще затегнат мерките срещу тормоза вкъщи

Предложения за промени в Наказателния кодекс за разширяване на защитата на жените и децата от домашното насилие, са внесли от парламентарната група на ГЕРБ. Идеята е да се дава до 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие.

„Това е послание към обществото – и към жертвите, и към безразличните свидетели, и към насилниците“, подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която представи проекта. Идеята е по-строгите мерки да важат за съпрузи, бивши съпрузи и партньори.

„Тези престъпления винаги ни разтърсват, когато ги видим в медиите. Ужасяваме се, разстройваме се, пускаме сълза, но помним ли още Виола Николова, убивана в продължение на часове от мъжа ѝ? Докато ние като законодателна власт не кажем ясно, твърдо и сплотено, че е дошло време за реални действия срещу насилниците, жертвите ще си отиват една по една и ние ще ги забравяме, ще избледняват. Да загърбим политически пристрастия и да направим така, че да намалим домашното насилие над жени. Време е държавата да „извади сопата“, предлагаме широка защита на жени и деца срещу домашното насилие и всички видове насилие срещу тях“, каза Караянчева.

По последни данни всяка четвърта българка е жертва на някаква форма на домашно насилие.

„Промените са подтикнати не само от Истанбулската конвенция, но и от факта, че повечето държави в Европейския съюз вече са предприели такива мерки. Домашното насилие е условие за по-тежка наказуемост“, поясни депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Наказанието за тормоз извън семейството става до 1 година или пробация.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати