Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. В БСП не се знае кой ще подписва листите за и кой ще подава документи за субсидия

Политика

В БСП не се знае кой ще подписва листите за и кой ще подава документи за субсидия

В БСП не се знае кой ще подписва листите за и кой ще подава документи за субсидия - Tribune.bg
Снимка:

Тежка съдебна сага за това кой да представлява БСП и да подписва документите ѝ се очертава в червените редици, пише „24 часа“. Въпреки решението на съда, че това вече е временният председател Атанас Зафиров, в регистъра на политическите партии продължава да фигурира името на Корнелия Нинова.

Причината е, че решението от 10 юли на Софийския градски съд все още не е влязло в сила и промените не могат да бъдат вписани, докато не стане ясно дали ще бъдат обжалвани пред Върховния касационен съд, или не. До него се стигна, след като Нинова подаде оставка след изборите на 9 юни, а Националният съвет избра зам.-председателя Зафиров за временно изпълняващ длъжността до провеждането на нов избор на лидер. Въз основа на това решение съдът заличи Нинова като лидер и вписа Зафиров като представляващ, но това още не е отразено в регистъра. Срокът за обжалване е 7 дни от уведомяването на страните по делото, но той още не тече.

Заради патовата ситуация в момента - един представляващ по решение на съда, но друг вписан в регистъра, БСП не може да подаде документите си за получаване на поредния транш от държавната субсидия, да преподпише договора с областната управа за централата си на “Позитано” 20 и куп други административни решения, разкриха запознати.

Но най-голямата драма се очертава около подписването и подаването на документите за участие на БСП в задаващите се предсрочни избори наесен и регистрацията на кандидатдепутатските листи.

Според Нинова, тя е председател на БСП и всеки документ, подписан от друг, е незаконен. Това заяви самата Нинова пред bTV през уикенда и даде ясен знак, че решението на съда за вписването на Зафиров ще бъде обжалвано.

Влизаме в сериозна съдебна сага, за съжаление. Към момента аз съм председател. Решението на съда да ме заличи не е влязло в сила, тъй като има срок за обжалване. Социалисти от цялата страна ми се обаждат. Ще има втора инстанция, не се знае кога, тоест влизаме в тежка съдебна процедура, коментира още Нинова.

Тя уточни, че оставката ѝ е подадена и връщане назад няма. Но в същото време предупреди: „Аз съм действащият председател и това, което правят, ще въвлече БСП в много големи проблеми. Всеки документ в момента, подписан от друг, е незаконен. Те подписват документи, управляват де факто партията, ще водят разговори за правителство някакво - те не са легитимни да го правят“.

Обясни, че е предложила на бившите си заместници да им подпише пълномощно, за да управляват БСП “нормално”.

„Не трябва да съсипват партията заради новороденото им самочувствие. Все едно досега не бяхме един екип“, коментира още Нинова.

„Твърдението на Корнелия Нинова показва, че нейната юридическа експертиза в случая малко куца, тъй като това е елементарна юридическа трактовка. Има решение на съда, съответно има представляващ партията и неговият подпис е напълно легитимен. Всичко останало е опит за саботаж на партията и на процеса на консолидация, който върви в БСП и в лявото политическо пространство. Подобно поведение в момента руши имиджа на институцията, която г-жа Нинова представляваше до сряда, и имиджа на цялата партия“, отвърна ѝ задочно Атанас Зафиров от ефира на Нова тв.

Според него, ако се стигне до избори, нито той като временен председател, нито Нинова ще утвърждава листите. Защото те се утвърждават от Националния съвет на БСП. Колегата му и шеф на червената група в парламента Борислав Гуцанов също обяви, че новото ръководство на партията е легитимно, вписано в съда и има право да взема решения. „Да ви призная честно, това е малко като раздвоение на личността. Хем си подаваш оставка, след което атакуваш собствената си оставка в съда, но в крайна сметка това е право на г-жа Нинова. Решението на съда е това. Оттук нататък следваме нашия устав и разпоредби. Дали има право новото ръководство да подписва, да прави каквито и да е действия - разбира се, че има. Новото ръководство работим за обединение вътре в БСП на хора, които са обидени, на цялото ляво пространство и най-вече към президентската институция, за да спре тази студена война“, коментира Гуцанов пред bTV.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети