Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. В НС: Комисията за БНР ще изслуша членовете на СЕМ и ръководството на КРС

Политика

В НС: Комисията за БНР ще изслуша членовете на СЕМ и ръководството на КРС

В НС: Комисията за БНР ще изслуша членовете на СЕМ и ръководството на КРС - Tribune.bg
Снимка:

Вчера беше стартирана процедура за избор на нов генерален директор на БНР

Парламентът няма да заседава днес и утре, тъй като вчера депутатите удължиха предизборната си ваканция с още два дни. В този период ще заседават само парламентарните комисии.

Една от тях е временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с излъчването на програма "Хоризонт" на Българското национално радио, както и на твърденията за натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Днес ще депутатите ще изслушат членовете на Съвета за електронни медии и ръководството на Комисията за регулиране на съобщенията, съобщава БГНЕС.

Временната комисия за БНР не се е събирала от 10 октомври, когато беше изслушан главният прокурор Сотир Цацаров. Той обяви пред депутатите от комисията, че в прокуратурата са се развили пет сюжетни линии по темата БНР. Първата от тях е именно във връзка със спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за близо пет часа на 13 септември.

Втората основна сюжетна линия е заради сигнал от СЕМ, към който е приложен протокол от проведената среща между медийния регулатор с представители на редколегията на "Хоризонт" и други журналисти от радиото във връзка с информация за принуда върху генералния директор и върху журналисти. Депутатите взеха решение да изслушат СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията, а по предложение, направено от члена на Временната комисия Йордан Цонев от ДПС - да изискат СЕМ да предостави мониторинг на програма "Хоризонт" за периода 1 септември-10 октомври. Целта е да се проследи доколко е спазен принципът на плурализма.

Междувременно, седмица по-късно - на 17 октомври, СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов, а вчера беше стартирана процедура за избор на нов генерален директор на общественото радио.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, комисия, БНР, СЕМ, КРС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети