Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. В очакване на проектокабинета на ПП-ДБ: Новият списък без Кирил Петков и Атанас Атанасов

Политика

В очакване на проектокабинета на ПП-ДБ: Новият списък без Кирил Петков и Атанас Атанасов

В очакване на проектокабинета на ПП-ДБ: Новият списък без Кирил Петков и Атанас Атанасов - Tribune.bg
Снимка:

Ситуацията около бъдещия кабинет все още не е ясна като се очаква втората сила да представи своите имена за министри. През миналата седмица по време на лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ победителите на вота на 2 април настояха да видят състава на кабинет на „Промяната“, за да решат дали биха дали подкрепа за него. Дадоха и срок до неделя. Това обаче не се случи.

От ПП определиха вторник като деня, в който ще обявят проектосъстав на кабинет и имена на министри в него.

Спекулациите около имената в списъка продължават. Според новата информация в него липсват Кирил Петков и ген. Атанас Атанасов. 

В проектокабинета с премиер Николай Денков мястото на министър на вътрешните работи се заема от Андрей Янкулов. Кандидатурата на Атанасов е била приета остро от партията на Христо Иванова „Да, България“, според които партийни лидери не трябва да участват в правителство, ако се иска подкрепа от ГЕРБ на Бойко Борисов, пише „24 часа“. 

Андрей ЯнкуловАндрей Янкулов

Андрей Янкулов е бивш заместник-министърът на правосъдието и на вътрешните работи. Действащ адвокат и старши правен експерт в Антикорупционния фонд. 

Асен ВасилевАсен Василев

Според изданието министър на финансите в проектоправителството на ПП-ДБ е Асен Василев. Той е бил министър е на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заема поста служебен министър на финансите от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г. в първия служебен кабинет на министър-председателя Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. В периода 13 декември 2021 - 1 август 2022 е заместник-министър председател по европейските фондове и министър на финансите в правителството на Кирил Петков.

Милен Матеев Милен Матеев

Министър на правосъдието - Милен Матеев, бивш депутат от ПП и председател на комисията по правни въпроси на парламента в предишния мандат.

Радослав Рибарски Радослав Рибарски

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски, който е депутат от ПП. Бил е председател на Комисията по енергетика в 47-то Народно събрание, заместник-председател на Комисията в 48-я Парламент. Член на Комисията по отбрана и в двата парламента.

 

Андрей ЦековАндрей Цеков

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков, депутат от ПП. Има 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес и големи корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в УАСГ и във Висшето строително училище “Любен Каравелов” в София. В периода декември 2021 г. – август 2022 беше зам.- министър на финансите. 

 

Ирена Димитрова/ МВнРИрена Димитрова/ МВнР

Министър на външните работи - Ирена Димитрова, бивш зам.-министър във ведомството.

 

Даниел ЛорерДаниел Лорер

Министър на иновациите - Даниел Лорер, депутат от ПП. Бивш член на комисия по външна политика и зам.-председател на комисия по икономическа политика и иновации. Той е бил министър на иновациите и растежа до август 2022 г. в редовното правителство на Кирил Петков. 

Христо ХинковХристо Хинков

Министър на здравеопазването - д-р Христо Хинков, дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Георги ГвоздейковГеорги Гвоздейков

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков, бивш депутат от ПП и директор на дружеството за въздушни линейки "Хели Мед Сървиз", което бе закрито.

 

Проф. Генка ПетроваПроф. Генка Петрова

Министър на образованието и науката - проф. Генка Петрова, бивш зам.-министър във ведомството. Проф. Генка Петрова е създател на преподаването по фармакоикономика в България и Сърбия. Доктор на фармацевтичните науки и преподавател в катедра „Организация и икономика на фармацията“ в МУ – София. Два мандата е зам.-ректор на Университета по научната дейност и ръководител на Катедрата, а преди това – национален консултант по организация и икономика на аптечната и дистрибуторската практика към Министерството на здравеопазването. Автор е на 15 монографии и учебници, четири от тях – международни. 

 

Тодор ТагаревТодор Тагарев

Министър на отбраната- Тодор Тагарев, който заемаше поста в едно от служебните правителства, назначени от президента Росен Плевнелиев и трябваше да стане министър в правителството на Кирил Петков, след като бе махнат Стефан Янев.  От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков. От 03 май 2016 г. е назначен за директор на Институт по отбрана „Проф. Цветан Лазаров”. От 1999 г. е старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 г е професор по същата специалност.

Иван КръстевИван Кръстев

Министър на труда и социалната политика- Иван Кръстев, бивш заместник. Професионалният му път е тясно свързан с Министерството на труда и социалната политика. През 2013 година е назначен за заместник-министър на образованието и науката, където отговаря за международно и европейско сътрудничество, управление на средствата от ЕС и международни програми. В периода 2014-2019 година работи като експерт по европейска интеграция и се занимава с подготовка на позиции, становища, експертни разработки по теми, свързани с дейността на члена на Европейския парламент Георги Пирински. От юли 2019 година заема позицията на секретар на Делегация на българските социалисти в Европейския парламент. 

 

Юлиан ВойновЮлиан Войнов

Министерство на икономиката - Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов.

 

Александър ЙоловскиАлександър Йоловски

Министър на електронното управление - Александър Йоловски, бивш зам.-министър. В периода 2016 г – 2019 г  Йоловски е бил заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“. От 2011 г до 2015 г е началник на отдел в Министерство на финансите и Администрация на Министерския съвет, където координира и контролира дейности, свързани с административната реформа и електронното управление.

Христо ДаскаловХристо Даскалов

Министър на земеделието - Христо Даскалов, бивш шеф на Българската агенция по безопасност на храните. Проф. д-р Христо Даскалов е завършил ветеринарна медицина, има професионален стаж от 37 години като учен, експерт и специалист в областта на безопасността и контрола на храните и биология и болести на хидробионтите. Заместник председател на Селскостопанска академия през периода май 2015 – април 2017 г. Народен представител в 47 и 48-то НС

 

Юлиан ПоповЮлиан Попов

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов - писател и журналист, министър на околната среда и водите в състава на правителството на Марин Райков. Председател на борда на Европейския институт за ефективност на сградите. Политически съветник на Европейската климатична фондация

Гергана КабаивановаГергана Кабаиванова

Министър на туризма - Гергана Кабаиванова - управител на фондация, инициатор на първите фермерски пазари в големите градове на страната. Тя е експерт по маркетинг и бизнес развитие на микро предприятията в областта на храните и козметиката.

Яна ГеноваЯна Генова

Министър на културата- Яна Генова - културолог. Тя има богат опит в международни партньорски културни проекти в Европа и в страните-съседки на ЕС. Консултант и изследовател е в сферата на мениджмънта на културата и културните политики, и по-специално в областта на книжните и литературни политики.

 

Министър на спорта - Димитър Илиев, автомобилен състезател, който в кабинета на Кирил Петков бе сложен начело на Агенцията за безопасност по пътищата.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ПП, ДБ, кабинет, имена
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети