Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. В падналия украински самолет е имало 11,5 тона сръбска военна продукция

Политика

В падналия украински самолет е имало 11,5 тона сръбска военна продукция

В падналия украински самолет е имало 11,5 тона сръбска военна продукция - Tribune.bg
Снимка:

Гърция обследва мястото, където падна самолетът

В разбилия се в Гърция украински самолет Ан-12 е имало 11,5 тона „отбранителна продукция“ от Сърбия, съобщи сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович.

Според сръбските власти оръжията отивали не за Украйна, а за Бангладеш,.

„За съжаление всичките осем членове на екипажа загинаха“, каза той на брифинг, цитиран от АФП.

Екипажът е излетял от сръбския град Ниш в 20:40 в събота, на борда са били продуктите на компанията „Валир”. Самолетът е бил собственост на украинската компания Meridian LTD.

„Купувачът беше Министерството на отбраната на Бангладеш, напълно оторизиран краен потребител и законен купувач. Маршрутът беше от Ниш, технически кацания в Аман, Рияд, Ахмедабад, крайната точка бе Дака. Полетът имаше всички необходими документи и разрешение“, каза сръбският министър.

Преди катастрофата пилотът съобщава за повреда на двигателя и се опитва да направи аварийно кацане на летището в Кавала. Не успява обаче да стигне до там и самолетът, който гори още във въздуха, се разбива в царевична нива между селата Антифилипи и Палеохори в района на Елефтеруполи, на няколко километра от летището. По-късно в мрежата се появи видеозапис, заснет с дрон от мястото на катастрофата. Вижда се, че самолетът се е разбил на малки фрагменти.

Според държавната телевизия на Гърция военни, експерти по експлозиви и служител на гръцката комисия по атомна енергия ще се приближат до района, след като той бъде сметнат за безопасен, тъй като страховете за токсичността на неизвестния товар ги принуждават да стоят настрана.

Служителят на пожарната Мариос Апостолидис каза пред репортери, че „мъже от противопожарната служба със специално оборудване и измервателни уреди са се приближили до мястото на удара на самолета и са разгледали отблизо фюзелажа и други части, разпръснати в полетата“. Когато се прецени, че районът е обезопасен, издирвателните екипи ще действат, добави той.

В близост до мястото на катастрофата са 13 мъже от специалните екипи на пожарната, както и 26 пожарникари.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати