Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. В СИК-овете ще има само по една машина за гласуване, няма да има разписки

Политика

В СИК-овете ще има само по една машина за гласуване, няма да има разписки

В СИК-овете ще има само по една машина за гласуване, няма да има разписки - Tribune.bg
Снимка:

В секциите в страната и извън страната, в които ще се гласува с машина, ще бъде поставено само едно устройство. Това каза на брифинг за медиите говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Подадените заявления за гласуване извън страната са 47 389 от 77 държави, посочи Матева и добави, че 15 от заявленията са били на хартиен носител. 

Тя отбеляза, че най-много подадени заявления за гласуване от чужбина са от Турция, Великобритания и Германия. Матева припомни, че до 11 март ЦИК ще реши колко избирателни секции ще бъдат отворени зад граница.

Говорителят отбеляза, че броят на регистрираните кандидати за вота през април е 4573, от които 1342 жени и 3231 мъже.

На въпрос относно машините с демоверсия на бюлетината, тя отбеляза, че ще има такива, но те няма да са толкова голям брой.

Матева обясни още, че вече няма да има разписки и протоколи от машинния вот.  В началото на изборния ден и в края ще се разпечата начален и финален отчет.

Отпечатването на началния отчет е необходимо, за да се установи, че в паметта на машината няма записано нищо, а в края на изборния ден ще се отпечата краен отчет, в който да се посочи, колко избиратели са гласували, посочи тя. По думите ѝ, за да се извърши контрол върху преброяването на резултатите от машинното гласуване, данните от флаш паметите ще бъдат извличани от РИК, в изчислителния пункт, и ще бъдат публикувани на интернет страницата на ЦИК.

„Не очакваме да има саботиране на снимането от секционните избирателни комисии”, коментира тя.  Ще има указания подробни как СИК-овете да извършпват преброяването.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати