Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. В среднощен час НС избра Димитър Главчев за председател на Сметната палата

Политика

В среднощен час НС избра Димитър Главчев за председател на Сметната палата

В среднощен час НС избра Димитър Главчев за председател на Сметната палата - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът избра Димитър Главчев за председател на Сметната палата, предаде БТА. Той получи 148 гласа "за", 34 "против", а шестима депутати се въздържаха.

Главчев, който беше номиниран от ГЕРБ-СДС, положи клетва пред Народното събрание.

Другият претендент за поста – Нина Стоименова, предложена от „Възраждане“, събра 38 гласа в подкрепа, 40 "против", а 99 се въздържаха.

Гласуването беше явно, по азбучен ред на собствените имена на кандидатите.

Мандатът на председателя на Сметната палата е 7 години.

Моята концепция е стриктно да се придържаме към рамките на закона. Виждането ми е такова - когато някой кандидатства за някаква позиция, той трябва да е запознат с нормативната уредба в тази област и да се съобразява с нея. Това каза Димитър Главчев при изслушването му в Комисията по бюджет и финанси.

При представянето на кандидатурата в пленарната зала председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че той притежава необходимото образование, професионален опит и експертиза за поста, затова има и пълната подкрепа на парламентарната група. Тя пожела "на добър час" и на другия кандидат – Нина Стоименова.

От „Възраждане“ подчертаха, че Стоименова отговаря на изискванията да заеме длъжността председател на Сметната палата. Постарали сме се да заложим на човек с експертиза, а не на политическа фигура, както беше и с БНБ, обясни Деян Николов. Той също пожела успех на опонента на Нина Стоименова.

Кандидатурата на Главчев беше гласувана от Народното събрание в последния ден преди ваканцията на депутатите, а заради продължителните дебати по Наказателния кодекс новият председател беше избран в 22 часа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети