Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вълчев: Борисов доказа, че се вслушва в мнението на протестиращите

Политика

Вълчев: Борисов доказа, че се вслушва в мнението на протестиращите

Вълчев: Борисов доказа, че се вслушва в мнението на протестиращите - Tribune.bg
Снимка:

Решението новата учебна година да стартира в реална учебна среда е окончателно

"Следващите месеци ще бъдат трудни от здравна и социално-икономическа гледна точка, а най-големият проблем ще бъде да няма парламент, тъй като много от мерките, които държавата прави, се одобряват от парламента". Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред Нова тв.

"Мерките, които премиерът предложи, отговарят на исканията на протестиращите, но те минават през нова Конституция – това е начинът да се реализират исканията на демонстрантите. Надявам се с тези предложения да се потуши гражданското недоволство, въпреки че те са първоначални. Те трябва да бъдат обсъдени. Великото народно събрание е единственият начин протестиращите да имат представителство във ВНС, премиерът вече доказа два пъти, че се вслушва в исканията на народа. От друга страна, голяма част от хората искат предвидимост в тези времена", допълни Вълчев.

Като правителство не можем да се месим в законодателната власт. Факт е, че в тези протести се смесиха желанието на младите да живеят по-добре, но няма как да направим по-добро общество, ако се настройваме едни срещу други, размахваме юмруци и издигаме бесилки. Виждаме и надничащи политически интереси, както премиерът ги нарече – политически шмекери, зад които прозират интереси от Дубай, и др. ГЕРБ залага на съзидателното начало и ще продължава да го прави, каза Вълчев.

Решението новата учебна година да стартира в реална учебна среда е окончателно. Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено. Следващата година ще бъде трудно за всички ни - родители, учители, деца, защото пандемичната обстановка ще се усложнява. Две стратегии избират страните – смесено обучение, което е трудно, но ние се спряхме на втората стратегия – ако има болни деца или учители, веднага преминаваме в обучение в електронна среда, допълни министърът. Допълнение към тази стратегия е, че вътре в паралелките не може да има дистанция, но можем да приложим разделяне между класовете, по примера на детските градини, които са отворени още от май, обясни той.

С промени в Закона за училищното образование предлагаме обучението в електронна среда да бъде избираемо – това касае деца, които имат компрометирана имунна система – детето, ако е болно, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез елестронно устройство. Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение, уточни министърът.

По-големият проблем е с родители на ученици и възрастните им роднини, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати