Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вълчев: Присъственото обучение е най-доброто

Политика

Вълчев: Присъственото обучение е най-доброто

Вълчев: Присъственото обучение е най-доброто - Tribune.bg
Снимка:

Министърът е с отрицателен тест за коронавирус

Вярваме, че присъствено обучение е най-доброто, посочи пред Нова тв министърът на образованието Красимир Вълчев.

„В момента преобладаващите настроения са за присъствено обучение, но те много лесно се променят, когато има 1-2-3 заразени, не дай Боже и починали”, допълни той.

По думите му дори да се стигне до частичен учебен план, целта на ведомството му ще е да има максимално присъствено обучение.

„Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование”, категоричен бе Вълчев. Според него в момента няма лесни решения, но има критерии, които са подадени от министъра на здравеопазването.

„Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на коронавирус, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката", припомни министърът. Той увери, че за министерството е най-лесно е да затвори училищата. Ако се направи централно, обаче, ще се жертва качеството на образование, смята Красимир Вълчев.

„Увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”, подчерта просветният министър. Той съобщи, че към момента 469 ученици и 453 учители са заразени с коронавирус.

„Имаме 4 – 5 случая на заразени служители на Министерството, аз засега съм отрицателен“, допълни Вълчев.

Според министерството на образованието основен критерий за преминаване към дистанционно обучение е дали съответното населено място попада в оранжевата или в червената зона. Решението да се премине в онлайн форма на обучение се взима адекватно на обстановката в конкретното училище. Критериите на училището са - повишен брой ученици, които отсъстват, голям брой карантинирани паралелки, брой на отсъстващите учители.

„Наистина всички мерки се взимат от училищата, но тук вече е и личната отговорност както на самите ученици, така и на родителите. Не сме променили насоките - в клас учениците все още могат да бъдат без маска, но който прецени, може да бъде и с предпазно средство“, поясни за Националната телевизия заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети