Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Външният министър издаде: Няма различни оферти за изтребители, търсим само „Грипен“

Политика

Външният министър издаде: Няма различни оферти за изтребители, търсим само „Грипен“

Външният министър издаде: Няма различни оферти за изтребители, търсим само Грипен - Tribune.bg
Снимка:

Радев и военният министър твърдят, че има писма и до Франция, Израел и САЩ. В МВнР не са постъпвали такива

Само едно е писмото, изпратено от Министерството на отбраната към друга държава за заместваща платформа на МиГ-29. То е до Швеция за 10 броя изтребители „Грипен“.

Това става ясно от отговор на външния министър Николай Милков до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за това до кои държави са изпратени запитвания за заместващи изтребители след 1 август, на коя дата и с какви параметри, съобщи „24 часа“.

Новите изтребители трябва да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят, защото ресурсът им изтича в средата на 2023 г.

 (б.а. - в момента МО преговаря с Полша за ремонта на двигателите им, за да продължат да летят до края на следващата година), до пристигането на американските изтребители F-16. На 16 септември министърът на отбраната Димитър Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на самолети „Грипен“ или „Мираж“.

Служебният кабинет поиска оферта за закупуването на 10 нови изтребителя „Грипен“, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Писмото е предадено на Министерството на външните работи на 6 октомври, съпроводено с писмо от Стоянов до шведския му колега и с молба МВнР да съдейства то да се изпрати по дипломатически път, става ясно от отговора на Милков.

Димитър Стоянов и президента Румен Радев твърдяха, че има изпратено писмо и до Франция, Израел и САЩ за заместващи изтребители. Такива писма обаче през Външно няма, става ясно от отговора на Милков.

„МВнР своевременно препрати писмото до Министерството на отбраната на Швеция чрез посолството ни в Стокхолм“, пише Милков до Гаджев.

И допълва: „Други запитвания и писма по този въпрос чрез МВнР към наши партньори и съюзници не са постъпвали. Въпросът следва да бъде съотнесен към Министерството на отбраната по компетентност.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети