Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Външният министър: Поведението на РСМ не е най-бързият път към европейска интеграция

Политика

Външният министър: Поведението на РСМ не е най-бързият път към европейска интеграция

Външният министър: Поведението на РСМ не е най-бързият път към европейска интеграция - Tribune.bg
Снимка:

Начинът, по който Северна Македония продължава да се отнася към България, със сигурност не е най-бързият път към нейната интеграция в ЕС - това каза пред журналисти служебният министър на външните работи Иван Кондов след Съвет "Външни работи" в Брюксел, предаде БНР.

В рамките на заседанието министрите на външните работи на ЕС проведоха работен обяд с колегите си от Западните Балкани. Ето какви въпроси са поставили някои от тях според министър Кондов: "Някои от колегите поставиха въпроса за по-бързото разширяване или за една по-бърза писта. Естествено, от наша страна посочих, че е изключително важно да се спазят всички ангажименти, включително промяната на конституцията Посочих също така, че при сегашната ситуация, при която България е споменавана по този начин (бел. ред. - македонският премиер Димитър Ковачевски сравни отношението на България към Северна Македония с това на Русия към Украйна), както се случи и с продължаващите нарушения на човешките права - това със сигурност не е пътят към по-бърза интеграция конкретно за Северна Македония".

Попитан дали е срещнал разбиране, министър Кондов отговори:

"Така или иначе много държави казаха, че ЕС е съюз, базиран на ценности, така че трябва да се справят всичките изисквания за европейската интеграция.

Министър Кондов е провел двустранен разговор с колегата си Буяр Османи в опит да се изяснят думите на премиера на западната ни съседка Димитър Ковачевски, че дискурсът на България съм Северна Македония е много подобен на този на Руската федерация към Украйна:

"Той се опита да обясни, че де факто изказването на министър-председателя е било свързано с конкретни политици, а не по принцип с политиката на България, но аз му поставих въпроса защо при това положение е посочена България, а не конкрлетния политик, който те са визирали".

България няма интерес от падане на гласуването с единодушие във външната политика, каза още министър Кондов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети