Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Външно министерство опроверга президента: Не „преписваме“ позициите си от ЕС

Политика

Външно министерство опроверга президента: Не „преписваме“ позициите си от ЕС

Външно министерство опроверга президента: Не преписваме позициите си от ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Екатерина Захариева: Правителството счита, че е добре България да говори в един глас в международен план

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отговори на упреците на президента Румен Радев, че „преписваме“ позицията на ЕС за Венецуела и че не е получил за съгласуване договора с Македония. Министърът заяви, че не приема обвиненията и те не са верни.
В кулоарите на парламента тя сподели, че не ѝ е приятно да влиза в реплика и дуплика с президента, още по-малко, през медиите, защото министерството на външните работи и президентството имат общи отговорности по отношение на външната политика и репутацията на България.
„Може би нелошите му съветници по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите, становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение, така че не приемам думата преписана, защото сме участвали във всички съвети и работни групи, при това на всички нива в Брюксел с нашите представители там. Също така докладът на МС е доста обширен и оттам се вижда българската позиция по този въпрос“, посочи вицепремиерът.
Още по странно според нея стоят нещата по отношение на договора с Македония.
„Може би президентът е забравил, но той беше изпратен писмено в президентството. Аз също бях заедно с посланик Мирчев – по това време директор „Европейска дирекция“ и заместник-министър в служебния кабинет в президентството, при него, за да говорим по договора“, изрази недоумение Екатерина Захариева.
Тя допълни, че по Конституция правителството не е длъжно да прави това, защото правителството предлага, а парламентът ратифицира договора.
„Въпреки това изпратихме договора и аз бях лично с един от най-добрите дипломати и негов заместник-министър по време на служебния кабинет, за да говорим по този договор. Така че наистина много е важно всички заедно да работим за репутацията на България във външно-политически план“, изтъкна външната ни министърка.
Тя коментира и позоваването на президента Радев на позицията на Генералния секретар на ООН за Венецуела.
„По правилата на ООН Генералният секретар не може да заеме една или друга позиция, когато определени държави в ООН имат различни позиции. Неслучайно ООН е организацията, която във всички тежки конфликти е посредник. Тя изпраща специални представители като Николай Младенов по Близкоизточния мирен процес, например, с идеята ООН да посредничи и говори с всички страни в този конфликт. Така че това се очакваше да каже  Генералният секретар на ООН. Президентите и  правителствата на държавите са нещо друго. Редица президенти изразиха мнението си по този въпрос, включително чешкият президент, който покани Гуайдо на посещение. А той не може да бъде упрекван в някакви силни връзки със САЩ“, изрази недоумение Захариева.
Тя напомни, че по Конституция външната политика се осъществява от МС, но усилията за координация с президентството ще продължат.
„Разбирам, че президентът, като че ли вече е недоволен от това. Аз считам все пак, че трябва да продължим опитите да правим съгласяване за общи позиции. Ако той не желае, можем да ги спрем“, предупреди вицепремиерът.
Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети