Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ответен удар: Русия обяви за персона нон грата двама български дипломати

Политика

Ответен удар: Русия обяви за персона нон грата двама български дипломати

Снимка:

Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата. Това се казва в съобщение на руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

"На 12 октомври българският посланик Атанас Кръстин беше поканен в министерството на външните работи на Русия, където му беше връчена нота за обявяването на двама служители на посолството на България в Москва за персона нон грата", заявиха от дипломатическото ведомство.

От там посочиха, че тази стъпка е реципрочна на българските действия.

На 23 септември 2020 г. Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати напуснаха страната ни в рамките на 72 часа.

В МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

В рамките на своята компетентност МВнР на Република България предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.   


Коментари (2)

коментар Руските дипломати заявили, че изгонването им щяло да навреди на двустранните ни отношения!
Това много ни удовлетворява!Знаем какво е да си под власт на кпсс!Бкп им изпълняваше заповедите десетилетия години наред!
Дано скоро има Свобода от русия!
12.10.2020 14:16 / Отговор
Онзи с ръчичката, колко ли страда?
12.10.2020 15:06 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още