Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ваня Григорова: Ще поздравя Васил Терзиев, ако съдът реши, че резултатите са верни

Политика

Ваня Григорова: Ще поздравя Васил Терзиев, ако съдът реши, че резултатите са верни

Ваня Григорова: Ще поздравя Васил Терзиев, ако съдът реши, че резултатите са верни - Tribune.bg
Снимка:

Ваня Григорова, която остана втора в надпреварата за София с по-малко от 5000 гласа благодари на всички, гласували за нея по време на брифинг пред медиите и заяви, че ще оспорва резултата от 5 ноември:

„Данните, ако са истински показват, че имаме двойно увеличение между първи и втори тур. Действителният ръст вероятно е още по-голям. На първи тур се преборихме с едната коалиция – на сглобката. Срещу нас беше врегнат целия финансов, политически и управленски ресурс, включително и електронен такъв“, заяви тя.

Григорова добави, че увеличават подкрепата си и в едни от най-големите софийски райони. „До последно ще се борим за всеки глас, защото за нас всеки софиянец е важен. Свободата е на една ръка разстояние или между 4-5 хиляди гласа. Аз ще бъда първата, която ще поздравя г-н Терзиев, ако съдът реши, че резултатите са верни“.

Иван Таков допълни, че са водили кампания срещу цялата държава и затова сега нямат право да се отказват и да позволят победата да бъде открадната. Той беше категоричен, че ще ползват всички законови средства и ще открият всяка една грешка, като вече са намерили такива. „Никой не ни даваше шанс, но за един месец объркахме сметките на сглобката“, заяви още Таков.

„Г-н Терзиев трябва горещо да благодари на „Възраждане“ за този резултат и очаквам да видя съвместните им действия“, каза още Таков. Ваня Григорова заяви, че получават сигнали за груби намеси във вота, като ще покажат какви са доказателствата, свидетелства на хора, за да може техните избиратели да са сигурни, че вотът им е защитен.

В допълнение на съмненията за законосъобразността на балотажа бившият зам.-министър в електронното управление Благовест Кирилов заяви, че машините са удостоверени неправомерно.

„Това, което виждаме на страницата на МЕУ, когато приключва довереното изграждане и генерират хеш кода, всъщност се вижда една снимка на екрана на машина и пише какъв е кодът, който не може да бъде валидиран. Тоест ние не знаем дали това е кодът и какво се случва. Странно е как никой от министерството не е видял какво се случва, а след това подписват. Това е нарушение на ИК. Също така имаше сигнали, които са избрали да гласуват на двата вида избори, подават двата гласа, но излиза само една бележка за районен кмет. Чухме всякакви причини, но може да има дефект в софтуера, а когато хеш кода не е валиден то не може да се удостоверят машините“.

Кирилов показа и протокол на който се вижда, че няма резултати, като се води, че е финален.

Същевременно този протокол отива ОИК за обработка. Така той заяви, че има съмнение какви точно резултати накрая отиват в ЦИК. Иван Таков уточни, че не говори за касиране на изборите, а за оспорване на резултата, защото става дума за разлика под 5000 гласа. „При всички грешки, които виждаме има сериозни съмнения, че изборните резултати може да са различни“, заяви Таков и припомни, че 2019 година е ставало дума за разлика от над 20 000 гласа, затова имат основание да искат проверка.

Ваня Григорова припомни, че не е член на БСП и няма как да бъда избрана за лидер, „Моля всички, които имат опасения, че ще оглавя БСП, да се успокоят. Ние сме фокусирани в София“, поясни тя. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети