Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Въпреки обещаното увеличение, правителството на Петков намалява парите за култура

Политика

Въпреки обещаното увеличение, правителството на Петков намалява парите за култура

Въпреки обещаното увеличение, правителството на Петков намалява парите за култура - Tribune.bg
Снимка:

Коалиционното правителство начело с премиера Кирил Петков ще намалява парите за култура през следващите три години. Бюджетът за култура ще спадне от 0.6% през тази година до 0.4 % през 2025. Това противоречи с обещанието на представителите от "Продължаваме промяната" при създаването на кабинета.

От данните на Министерството на финансите става ясно, че бюджетът за култура през 2022 година възлиза на 869.6 млн.лева. През следващата година той ще бъде с близо 20 млн.лева по-малко - 850.7 млн, а през следващите две години ще бъде 823. 6 млн. лв. На практика средствата отделени за култура ще бъдат много по-малко като се има предвид сериозната инфлация.

По време на преговорите за съставяне на правителство в края на миналата година от ПП обещаваха "средствата за култура да бъдат минимум 1% от държавния бюджет", съобщава БГНЕС.

Министърът на културата Атанас Атанасов, който е личен приятел на финансовия министър Асен Василев, през последните 10 дни предизвика масово възмущение, не само сред културните среди, но и в цялото общество, поради неадекватното си поведение при заснемането на видео клип от неговия кабинет. Въпреки призивите за оставка Атанасов обеща да продължава да изпълнява длъжността министър и да публикува всяка седмица по един нов клип.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети